Lahodná plnka dodá vášmu obedu nový chuťový rozmer: Vyskúšajte, mäsožrúti sa budú zalizovať
6. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:31)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Lahodné prísady dodajú plátkom mäsa nový chuťový rozmer, ktorí ocenia malí aj veľkí mäsožrúti. Akýkoľvek recept si vyberiete, budú sa zalizovať!
Prekladané mäso s modrým syrom
6 porcií
800 g morčacích pŕs ● 250 g syra s modrou plesňou ● soľ ● 4 plátky šunky ● mleté čierne korenie ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● olej ● pažítka ● cherry paradajky
Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na osem plátkov a jemne naklepeme. Potom osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Na rozohriatej panvici opekáme rezne z oboch strán približne 15 minút. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Na polovicu plátkov mäsa položíme šunku, posypeme rozdrobeným syrom a zakryjeme druhou polovicou plátkov mäsa. Zaistíme špáradlami, preložíme na pekáč a zapekáme v rúre rozohriatej na 200 °C ďalších 15 minút. Upečené mäso preložíme na taniere. Ozdobíme nakrájanými paprikami, paradajkami
a pažítkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Prekladané mäso s modrým syrom
Morčacie prsia s tvarohom
5 porcií
1 kg morčacích pŕs ● 200 g plátkov syra (typu eidam) ● 250 g plátkov šunky ● 2 červené papriky ● 100 g syra mascarpone ● 50 g termizovaného tvarohu ● 100 g píniových orieškov ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka mletého nového korenia
● 2 PL masti ● 200 ml hydinového vývaru
Mäso umyjeme, osušíme, podľa potreby jemne naklepeme (najlepšie cez potravinársku fóliu), ochutíme soľou a korením. Papriky zbavíme jadrovníka, umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Zmiešame ich s mascarpone, tvarohom a píniovými orieškami. Ochutíme soľou, čiernym a novým korením. Morčacinu obložíme plátkami šunky a syra, na ne natrieme syrovú plnku a mäso opatrne zrolujeme. Aby sa pri pečení morčacina neotvárala, napevno ju previažeme kuchynskou niťou. Mäso najprv sprudka opekáme na masti z každej strany asi 4 minúty. Preložíme na pekáč, podlejeme vývarom a dáme piecť na 1 hodinu a 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Podávame napríklad so zemiakovými kroketami a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 1 hodina 40 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Morčacie prsia s tvarohom
Plnené stehná so slaninkou a šampiňónmi
5 porcií
10 kuracích stehien ● 500 g bravčového pliecka ● 100 g údenej slaniny ● 100 g šampiňónov ● 80 g bravčovej pečene ● 2 vajcia ● 50 g masla
● soľ ● mleté čierne korenie
Na mäsovom mlynčeku najemno pomelieme bravčové pliecko, slaninu, očistené šampiňóny a pečeň. Zmes preložíme do misy, pridáme vajcia, soľ a korenie a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo. Kuracie stehná umyjeme, osušíme a vykostíme. Plnku rozdelíme na stehná, preložíme na polovicu a zaistíme špáradlami. Stehná poprekladáme na pekáč spojom nadol. Navrch rozdelíme vločky masla. Pekáč vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a stehná upečieme dozlatista. Hotové vyberieme a podávame so zemiakmi.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Plnené stehná so slaninkou a šampiňónmi
Kuracia roláda
4 porcie
1 kura ● soľ ● 100 g masla ● 5 starších rožkov ● 2 vajcia ● 1 strúčik cesnaku ● 1 cibuľa ● nasekaná petržlenová vňať ● mleté čierne korenie
Kura umyjeme, osušíme a ostrým nožom rozrežeme na prsiach. Čepeľou oddelíme prsia od hrudného koša. Kožu na krídlach a stehnách narežeme jedným rezom a mäso pri kostiach oddelíme. Všetko mäso by malo ostať prichytené k jednému kusu kože. Mäso potom prekryjeme fóliou a zľahka naklepeme. Rožky nakrájame na kocky a necháme mierne oschnúť. Nakrájanú cibuľu prudko opečieme na rozohriatom masle, odstavíme a primiešame prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Zmes s vajcami, so soľou a s korením primiešame k rožkom. Plnku rovnomerne nanesieme na kuracie mäso a opatrne zvinieme. Zvonka mäso zaistíme kuchynskou niťou. Roládu preložíme na pekáč, mierne podlejeme vodou a zvrchu osolíme. Zakryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 30 minútach odokryjeme a dopečieme. Počas pečenia podlievame výpekom. Upečenú roládu vyberieme, necháme vychladnúť, odstránime niť a nakrájame na plátky. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 45 až 50 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kuracia roláda