Čokoládový s polevou

16 kúskov

24 čokoládových sušienok plnených mliečnym krémom ● 40 g roztopeného masla

Plnka: 500 g jemného tučného tvarohu (alebo smotanového syra) ● 130 g práškového cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 PL kakaa holandského typu ● 280 g horkej čokolády ● 4 vajcia

Čokoládová poleva: 100 ml smotany na šľahanie ● 150 g horkej čokolády

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno aj boky formy (s rozmermi 13 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozmixujeme aj s krémom, zmiešame s maslom a zmes natlačíme na dno formy. Pečieme 10 minút. Urobíme náplň. Na menší hrnček s vodou položíme misku, aby sa zdola nedotýkala vody. Takto v nej rozpustíme čokoládu. Do veľkej misy dáme tvaroh, cukor, smotanu na šľahanie, kakao a dobre rozmixujeme. Pridáme vajcia a premiešame. Nakoniec vmiešame roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu. Zmes vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry buď priamo do vodného kúpeľa, alebo na dno rúry dáme plech naplnený horúcou vodou, aby vytváral paru. Pečieme 45 až 50 minút. Cheesecake po upečení necháme ešte hodinu v rúre (pri otvorených dvierkach). Potom ho vyberieme a počkáme, kým úplne vychladne. Až potom ho vložíme do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín, najlepšie však na noc. Pripravíme čokoládovú polevu. V malom hrnčeku zohrejeme smotanu na šľahanie, nesmie však vrieť. Vložíme do nej čokoládu a necháme ju rozpustiť. Odležaný cheesecake polejeme polevou, necháme ju trochu stuhnúť a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 65 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Čokoládový cheesecake s polevou
Čokoládový cheesecake s polevou
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Kapučínové tortičky

6 kúskov

150 g maslových sušienok ● hrsť lieskových orieškov ● 40 g roztopeného masla

Plnka: 650 g jemného tučného tvarohu (alebo smotanového syra) ● 225 g kyslej smotany ● 140 g práškového cukru ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 100 ml mlieka ● 7 plátkov želatíny ● 2 PL instantného espresa ● 1 PL horúcej vody

Na ozdobu: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● trochu mletej škorice

Dno formičiek s priemerom 7,5 cm vyložíme papierom na pečenie, boky potravinárskou fóliou. Sušienky zmiešame s maslom aj pomletými orieškami a rovnomerne rozdelíme do formičiek. Poriadne utlačíme a dáme na pol hodiny do chladničky. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Na plnku zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, cukor a vanilkový extrakt. V lyžici horúcej vody rozpustíme instantné espreso a necháme ho vychladnúť. Napučanú a vyžmýkanú želatínu rozpustíme v zohriatom mlieku. Potom kávu aj želatínu nalejeme do tvarohovej hmoty, dobre premiešame a rozlejeme do formičiek. Dáme na noc do chladničky. Pripravíme ozdobný krém. Mascarpone vyšľaháme so smotanou na šľahanie a s cukrom. Krémom naplníme cukrárske vrecúško s rovnou špičkou a na každom cheesecaku urobíme špirálu. Nakoniec posypeme mletou škoricou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Kapučínové tortičky
Kapučínové tortičky
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ