Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Lahodné cheesecaky si hravo pripravíte aj doma: Milujete kávu a čokoládu? Tu sú 2 naj recepty

Kapučínové tortičky

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Lahodný krémový tvarožník je posledné roky stálicou medzi najobľúbenejšími koláčmi. Ešte ste ho nepiekli? Vyskúšajte jeden z našich receptov, pochutí si celá rodina.

Čokoládový s polevou

16 kúskov

24 čokoládových sušienok plnených mliečnym krémom ● 40 g roztopeného masla

Plnka: 500 g jemného tučného tvarohu (alebo smotanového syra) ● 130 g práškového cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 PL kakaa holandského typu ● 280 g horkej čokolády ● 4 vajcia

Čokoládová poleva: 100 ml smotany na šľahanie ● 150 g horkej čokolády

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno aj boky formy (s rozmermi 13 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozmixujeme aj s krémom, zmiešame s maslom a zmes natlačíme na dno formy. Pečieme 10 minút. Urobíme náplň. Na menší hrnček s vodou položíme misku, aby sa zdola nedotýkala vody. Takto v nej rozpustíme čokoládu. Do veľkej misy dáme tvaroh, cukor, smotanu na šľahanie, kakao a dobre rozmixujeme. Pridáme vajcia a premiešame. Nakoniec vmiešame roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu. Zmes vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry buď priamo do vodného kúpeľa, alebo na dno rúry dáme plech naplnený horúcou vodou, aby vytváral paru. Pečieme 45 až 50 minút. Cheesecake po upečení necháme ešte hodinu v rúre (pri otvorených dvierkach). Potom ho vyberieme a počkáme, kým úplne vychladne. Až potom ho vložíme do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín, najlepšie však na noc. Pripravíme čokoládovú polevu. V malom hrnčeku zohrejeme smotanu na šľahanie, nesmie však vrieť. Vložíme do nej čokoládu a necháme ju rozpustiť. Odležaný cheesecake polejeme polevou, necháme ju trochu stuhnúť a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 65 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Čokoládový cheesecake s polevou

Kapučínové tortičky

6 kúskov

150 g maslových sušienok ● hrsť lieskových orieškov ● 40 g roztopeného masla

Plnka: 650 g jemného tučného tvarohu (alebo smotanového syra) ● 225 g kyslej smotany ● 140 g práškového cukru ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 100 ml mlieka ● 7 plátkov želatíny ● 2 PL instantného espresa ● 1 PL horúcej vody

Na ozdobu: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● trochu mletej škorice

Dno formičiek s priemerom 7,5 cm vyložíme papierom na pečenie, boky potravinárskou fóliou. Sušienky zmiešame s maslom aj pomletými orieškami a rovnomerne rozdelíme do formičiek. Poriadne utlačíme a dáme na pol hodiny do chladničky. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Na plnku zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, cukor a vanilkový extrakt. V lyžici horúcej vody rozpustíme instantné espreso a necháme ho vychladnúť. Napučanú a vyžmýkanú želatínu rozpustíme v zohriatom mlieku. Potom kávu aj želatínu nalejeme do tvarohovej hmoty, dobre premiešame a rozlejeme do formičiek. Dáme na noc do chladničky. Pripravíme ozdobný krém. Mascarpone vyšľaháme so smotanou na šľahanie a s cukrom. Krémom naplníme cukrárske vrecúško s rovnou špičkou a na každom cheesecaku urobíme špirálu. Nakoniec posypeme mletou škoricou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Kapučínové tortičky

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.