Reklama

Lahodné šaláty, z ktorých schudnete a budete PLNÍ: Recept číslo 4 očarí aj vášho CHLAPA! Mňaam

Panzanella s grilovanými broskyňami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Šaláty jednoducho k letu patria. A chutia aj tým, ktorí ich počas roka veľmi nemusia. Napríklad ako vynikajúca príloha ku grilovanému mäsku. Tieto vaše trávenie nezaťažia, iba mu prospejú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Svieže šaláty z marinovaných rýb: Super jedlo aj na pôstne dni!

    Žena s hmotnosťou 70 kilogramov potrebuje denne prijať okolo 60 až 80 gramov bielkovín. Ak by ste sa rozhodli jesť výlučne zeleninové šaláty, stratíte svalovú hmotu a telo nebude výkonné. Spomínanú dennú dávku bielkovín si treba rozložiť minimálne do piatich jedál – zelenina v kombinácii s bielkovinou spomalí trávenie, čiže pocit sýtosti bude dlhší. Ak si chcete k šalátu dopriať napríklad hrianku či pečivo, uprednostnite celozrnné a doprajte si takúto kombináciu na obed a nie na večeru. Ak zvolíte šalát na večeru, potom už zeleninu kombinujte len s bielkovinami, nie so sacharidmi.

    1. Panzanella s grilovanými broskyňami

    4 PORCIE

    ● 3 broskyne● 500 g paradajok● štvrť šálky + 1 lyžica extra panenského olivového oleja● 4 šálky chlebových kociek● 2 lyžice bieleho vínneho octu● 1 lyžica medu● štvrť šálky bazalky● 2 lyžice estragónu● 1 lyžica oregana● 2 šálky baby špenátu● 1 šálka šalátových listov● pol šálky kozieho syra● morská soľ, mleté čierne korenie

    1. Broskyne umyte, osušte, zbavte kôstok a nakrájajte na kocky. Rúru predhrejte na 180 °C. Dva malé plechy na pečenie vysteľte alobalom. Na jeden plech dajte dve tretiny nakrájaných broskýň. Na druhý plech dajte dve tretiny nakrájaných paradajok, pridajte lyžicu oleja a soľ.

    2. Broskyne pečte 15 minút do polomäkka. Vyberte z rúry a odložte. Paradajky pečte 30 minút, v polovici pečenia premiešajte. Vyberte z rúry a odložte.3. Zvyšné paradajky nakrájajte na polovice. Na tretí plech na pečenie s alobalom dajte kocky chleba. Pokvapkajte olejom, veľkoryso osoľte a posypte mletým čiernym korením. Upečtev rúre dozlatista.

    4. V mise rozmiešajte zvyšné 2 lyžice oleja (podľa potreby viac), ocot, med, nakrájanú bazalku, estragón a oregano. Dochuťte soľou a korením.

    5. Pridajte špenát, listy šalátu, broskyne (opečené aj čerstvé), paradajky (opečené aj čerstvé) a kocky chleba. Miešajte, kým nie sú celkom pokryté zálievkou. Nechajte pri izbovej teplote asi 30 minút postáť, aby sa chute spojili, a potom posypte syrom. Môžete podávať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Panzanella s grilovanými broskyňami

    Prečo jesť kozí syr?

    Do šalátov je ako stvorený. Dnes si už môžete vybrať taký, ktorý nemá typický zápach, ten môže niektorým ľuďom prekážať. Ku koziemu syru sa hodí aj cvikla, ktorú môžete doplniť figami. Ak pripravujete listový šalát, mäkký kozí syr doň iba nadrobte. Kozí syr môžete aj grilovať a následne ho podávať s listovým šalátom.

    2. Karfiolový šalát s cmarom

    4 PORCIE

    ● 1 malý karfiol● 600 ml cmaru● šťava z 2 limetiek● lístky mäty● 1 uhorka● 2 lyžice slnečnicových     jadierok● 1 lyžica tekvicových semienok● morská soľ, mleté čierne korenie● repkový olej

    1. Karfiol umyte, osušte a rozdeľte na malé ružičky. Dajte na grilovaciu tácku, pokvapkajte olejom a opečte na grile alebo na grilovacej panvici.

    2. Na dresing zmiešajte cmar s limetkovou šťavou, so4 lyžicami oleja, s nakrájanými lístkami mäty, so soľou a s korením. V mise zmiešajte opečený karfiol s dresingom a nechajte 30 minút odležať.

    3. Uhorku ošúpte, nakrájajte na tretiny a pozdĺžne na úzke prúžky. Pred podávaním karfiol premiešajte s uhorkou a posypte slnečnicovými a tekvicovými semienkami.

    Čas prípravy: 50 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Karfiolový šalát

     

     3. Pikantný uhorkový šalát s mozzarellou

    4 PORCIE

    ● 120 g mozzarelly● 2 uhorky● 1 kyslé jablko● 2 lyžice citrónovej šťavy● 2 lyžice jablkového octu● 1 lyžička trstinového cukru● listy bazalky● 1 cibuľa● soľ, mleté čierne korenie

    1. Mozzarellu nakrájajte na plátky. Uhorky ošúpte, prekrojte na polovice po dĺžke a lyžičkou vyškrabte semienka. Uhorku nakrájajte na hrubšie plátky, zmiešajte s trochou soli a nechajte v sitku odkvapkať.2. Jablko umyte, osušte, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kocky. Spolu vymiešajte citrónovú šťavu, ocot, cukor, soľ a korenie. Primiešajte jablko.

    3. Niekoľko lístkov bazalky si nechajte na ozdobu, zvyšok jemne nasekajte. Uhorku, bazalku a dresing zmiešajte v šalátovej mise.

    4. Krátko pred podávaním ošúpte cibuľu, prekrojte ju na polovice a nakrájajte na jemné plátky. Uhorkový šalát ešte podľa potreby dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Primiešajte cibuľu, pridajte mozzarellu a šalát posypte bazalkou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pikantný uhorkový šalát s mozzarellou

    4. Fazuľkový šalát s cícerom

    4 PORCIE

    ● 400 g zelených fazuliek● 250 g cícera (z konzervy)● 300 g maslovej fazule (z konzervy)● 200 g balkánskeho syra● 2 strúčiky cesnaku● 1 šalotka● 2 lyžice petržlenovej vňate● 4 lyžice olivového oleja● 1 lyžica citrónovej šťavy● soľ, mleté čierne korenie

    1. Fazuľky očistite, umyte a osušte. V slanej vode varte15 minút. Cícer a maslovú fazuľu z konzervy sceďte. Uvarenú fazuľku prudko schlaďte ľadovou vodou a nechajte odkvapkať. Zmiešajte s cícerom a fazuľou.

    2. Pridajte pomrvený syr, prelisovaný cesnak, šalotku nakrájanú nadrobno a petržlenovú vňať.

    3. Olej premiešajte s citrónovou šťavou. Nalejte na šalát, osoľte, okoreňte a zľahka premiešajte. Hotovo.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Fazuľový šalát s cícerom

    Dajte šancu strukovinám

    Strukoviny sú výborný zdroj rastlinných bielkovín, vďaka vysokému podielu vlákniny zasýtia na dlhší čas. Navyše sa skvelo hodia do čerstvých šalátov. Ak máte strach z nafukovania, skúste strukoviny variť s bylinkami, ako je bazalka či šalvia. Za bielkovinovú bombu sa dá označiť cícer, ktorý je bezlepkový. Uvarený cícer kombinujte aj so špenátom, s rajčinami, so šalotkou či s paprikou.

    V ich šalátoch nesmie chýbať 

    JenniferAniston (52)

    Aj táto obľúbená herečka má svoje tajné šalátové zbrane. Zeleninové šaláty si vždy dochucuje mätou a posype si ich posekanými pistáciami.

    Zdroj: Gettyimages

    Jennifer Aniston

    ChrissyTeigen (35)

    Americká modelka, manželka speváka Johna Legenda a mama dvoch detí si do každého šalátu pridáva orechy. Je to ingrediencia, ktorú nadovšetko miluje.

    Zdroj: Gettyimages

    Chrissy Teigen

    Beyoncé (39)

    Speváčka si z času na čas dopraje vegánsky pôst, vtedy prídu na rad aj šaláty a v nich nesmie chýbať morská riasa, ktorá je plná vitamínov a minerálov.

    5. Cviklový šalát s opečenou šalviou

    4 PORCIE

    ● 250 g slovenskej ryže● 5 lyžíc olivového oleja● 1 lyžica medu● 1 lyžica octu sherry● 200 g cvikly (predvarenej,     vákuovo balenej)● 200 g fety● lístky šalvie● 100 g poľného šalátu● 100 g šalátových listov● 1 citrón● soľ, mleté čierne korenie

    1. Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale. Sceďte, krátko opláchnite, nechajte mierne vychladnúť, zamiešajte s 2 lyžicami olivového oleja, medom a octom. Dochuťte soľou, korením a odložte.

    2. Cviklu nakrájajte na menšie kúsky. Fetu pomrvte. Listy šalvie opláchnite a osušte. Opečte ich na panvici na 1 lyžici olivového oleja. Vyberte a na kuchynskej papierovej utierke zbavte oleja.

    3. Poľný šalát a listy šalátu opláchnite a dobre osušte. Listy šalátu, cestoviny, cviklu, fetu a šalviu dajte na taniere. Dochuťte korením, zvyškom olivového oleja a medom. Citrón nakrájajte na tenké plátky a podávajte so šalátom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cviklový šalát s opečenou šalviou

    Skúste aj iné bylinky

    Ak máte rady výrazné chute, skúste čerstvú bazalku. Ak si potrpíte na ešte výraznejšie koreniny, skúste koriander a oregano.

     

    Autor článku

    Ivana Adamcová

    vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
    Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.