Lahodný cheesecake: Ešte ste ho nepiekli? Vyskúšajte 3 ovocné recepty, pochutí si celá rodina
22. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:37)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Lahodný krémový tvarožník je posledné roky stálicou medzi najobľúbenejšími koláčmi. Ešte ste ho nepiekli? Vyskúšajte jeden z našich receptov, pochutí si celá rodina.
Torta s ovocným pyré
12 kúskov
150 g maslových sušienok ● 50 g rozpusteného masla
Plnka: 800 g smotanového syra ● 150 g kyslej smotany ● 200 g krupicového cukru ● dreň z 1/2 vanilkového struku ● 2 vajcia ● 1 PL hladkej múky ● 300 g mrazeného drobného ovocia
Rúru predhrejeme na 170 °C a tortovú formu zvonka obalíme alobalom. Sušienky podrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Vypracujeme mrveničku, ktorú natlačíme na dno tortovej formy a dáme na 5 minút predpiecť. V mise vymiešame smotanový syr s vajcami, cukrom, vanilkovou dreňou, múkou a kyslou smotanou na hladkú zmes. Tú nalejeme na predpečený korpus, vložíme do hlbšieho pekáča alebo plechu, ktorý naplníme vodou tak, aby hladina dosahovala 1 až 2 cm. Pečieme vo vodnom kúpeli asi 1 hodinu. Po upečení rúru vypneme, pootvoríme dvierka a cheesecake necháme vychladnúť. Vyberieme a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie na noc. Rozmixujeme 50 g ovocia, dosladíme podľa chuti práškovým cukrom a nalejeme navrch cheesecaku. Ozdobíme zvyšným ovocím a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Torta s ovocným pyré
Dvojfarebný čučoriedkový so smotanou
12 kúskov
220 g kakaových celozrnných sušienok ● 75 g roztopeného masla
Plnka: 500 g mascarpone ● 200 g kyslej smotany ● 6 PL krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu
● 220 až 250 g čučoriedok + na ozdobu ● 40 g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
Poleva: 200 g kyslej smotany ● 100 g bielej čokolády
Sušienky podrvíme, zmiešame s roztopeným maslom a utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Pripravíme si náplň. V mise ručne vymiešame mascarpone s kyslou smotanou, vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme rozmixované čučoriedky a nakoniec kukuričný škrob. Náplň vylejeme na predpečený korpus a pečieme 60 minút pri teplote 145 °C. Na polevu vyberieme smotanu z chladničky 20 minút vopred. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a dáme ju roztopiť do vodného kúpeľa. Premiešame, aby bola úplne hladká, a necháme chvíľu chladnúť. Potom k nej pomaly a v malých dávkach primiešame kyslú smotanu. Polevu rovnomerne rozotrieme na cheesecake a nakoniec ho ozdobíme čučoriedkami. Necháme tuhnúť v chladničke aspoň 8 hodín a môžeme podávať.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 70 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Dvojfarebný čučoriedkový so smotanou
Malinovo-makové rezy
12 až 16 kúskov
200 g maslových sušienok ● 45 g rozpusteného masla ● 1/2 ČL sušenej citrónovej kôry
Malinová vrstva: 500 g mrazených malín ● 3 až 4 PL kryštálového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 4 plátky želatíny
Maková vrstva: 250 g smotanového syra ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 g mascarpone ● 130 g práškového cukru
● 250 g ricotty ● 65 g mletého maku ● citrónová šťava a kôra z 1/2 citróna ● 8 plátkov želatíny
Malinové pyré: 500 g mrazených malín ● 3 až 4 PL kryštálového cukru ● 2 ČL zemiakového škrobu ● čerstvé maliny na ozdobu
Najprv pripravíme malinovú vrstvu. V hrnci rozpustíme mrazené maliny a potom ich prepasírujeme. Pridáme cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešame. Necháme trochu vychladnúť a primiešame napučanú želatínu. Formu (o niečo menšiu ako na cheesecake) vyložíme potravinárskou fóliou a vylejeme do nej malinovú zmes. Dáme tuhnúť do chladničky na 2 až 3 hodiny. Rozmixované sušienky zmiešame s maslom a so sušenou citrónovou kôrou. Zmes natlačíme do štvorcovej formy (24 cm) vyloženej papierom na pečenie (iba dno) a dáme piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Pripravíme makovú vrstvu. Zmiešame smotanový syr, ricottu, mascarpone, 200 ml smotany na šľahanie, cukor, mak, citrónovú šťavu aj kôru. Želatínu rozpustíme v 50 ml zohriatej smotany a pridáme k makovej zmesi. Dobre premiešame. Na upečený korpus dáme polovicu makovej vrstvy. Z chladničky vyberieme stuhnutú malinovú zmes a položíme ju na makovú vrstvu. Na ňu natrieme zvyšok makovej zmesi, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 4 až 5 hodín, najlepšie cez noc. Urobíme malinové pyré. Maliny roztopíme v hrnci, potom ich prepasírujeme. Pridáme cukor aj škrob a miešame, kým zmes nezačne hustnúť. Pyré odstavíme a necháme vychladnúť. Potom ho rovnomerne nanesieme na cheesecake a pred podávaním ešte ozdobíme malinami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Malinovo-makové rezy