Dôležitý základ

Krehké cesto na 1 slaný koláč pripravíme z 280 g hladkej múky, 140 g masla nakrájaného na kúsky, 8 PL studenej vody a 1/4 ČL soli. Suroviny rýchlo spracujeme a cesto dáme na 30 minút do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na kruh a prenesieme do koláčovej formy tak, aby vznikol vysoký okraj, a dno popicháme vidličkou. Formu s cestom vložíme ešte do chladničky.

Obloženie

Tu máme na výber a môžeme sa inšpirovať našou chladničkou a špajzou. Kiš znesie šunku, slaninu, varené či pečené mäso, povarenú alebo podusenú zeleninu, tuniaka, cibuľu, olivy... Dôležité je potom, že sa všetko zaleje zmesou šľahačkovej alebo kyslej smotany (250 ml) s vajcami (2 až 3) a so syrom (150 g).

Pečenie

Kiše z krehkého cesta najprv treba predpiecť, teda pripravené vychladené cesto vo forme zaťažíme papierom na pečenie, strukovinami a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 minút. Potom strukoviny aj papier odstránime a pečieme ešte 5 až 10 minút. Potom na cesto rozdelíme obloženie, zalejeme smotanovou zmesou s vajcami a syrom a pečieme ešte približne 20 až 25 minút. Kiš potom necháme vychladnúť vo forme. Počas chladnutia sa vlastným teplom dovarí aj plnka a koláč sa bude lepšie krájať aj vyberať z formy.

Klasika

Najznámejší spomedzi týchto koláčov je lotrinský kiš. Ten je obložený zmesou opečenej slaniny a cibule a zaliaty smotanou rozmiešanou s vajcami a syrom typu čedar. Pečie sa v okrúhlej koláčovej forme s vlnitým okrajom a podáva sa vychladený.

Obmeny

Komu sa nechce chystať krehké cesto alebo si naň netrúfa, môže ako základ pre kiš použiť polotovar – lístkové cesto (netreba ho ani predpekať, rovno naň navrstvíme plnku). Na pečenie si môžeme zvoliť okrem koláčovej formy aj tortovú, hlbší plech alebo malé formičky.