Lazane s mangoldom a ricottou
31. 7. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 600 gram paradajky, 1.5 kilogram mangold, 2 kus cibuľa, 2 strúčik cesnak, 100 gram mleté vlašské orechy, 3 polievková lyžica rastlinný olej, 1 čajová lyžička hladká múka, 100 mililiter biele suché víno, 400 gram syr Ricotta, 100 mililiter smotana na šľahanie, 1 polievková lyžica citrónová šťava, 250 gram lazane, 5 polievková lyžica strúhaný parmezán, 20 gram maslo, čerstvá bazalka, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok
1. Paradajky umyjeme a 1 až 2 kusy nakrájame na tenké plátky. Ostatné paradajky nakrájame nadrobno. Mangold opláchneme, zbavíme stoniek, ktoré tiež nakrájame nadrobno. Listy nakrájame na rezance.
2. Cibulu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Orechy opražíme na suchej panvici a nasekáme nahrubo.
3. 2 PL oleja rozpálime v panvici a pridáme polovicu cibule a cesnaku, ako aj nakrájané mangoldové stonky. Opečieme do sklovita. Pridáme mangoldové listy a necháme spariť. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom, korením a stiahneme z ohňa.
4. Zvyšok cesnaku a cibule opečieme na zvyšnom oleji. Pridáme múku, chvíľu opražíme a zalejeme vínom. Necháme chvíľu zhustnúť.
5. Zamiešame ricottu, smotanu, citrónovú šťavu a omáčku dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Rúru predhrejeme na 200 °C.
6. Väčšiu formu na nákyp vytrieme malým množstvom omáčky a vystelieme cestovinami. Obložíme mangoldom, zopár kúskami paradajok, orechmi a trochou omáčky.
7. Prikryjeme ďalšími plátkami lazaní a opäť obložíme mangoldom, paradajkami a orechmi. Polejeme omáčkou a takto pokračujeme, kým všetko neminieme. Lazane ukončíme vrstvou ricottovej omáčky a obložíme plátkami paradajky.
8. Posypeme parmezánom a obložíme vločkami masla. Dáme piecť na 40 minút.