Lekvárové taštičky
26. 4. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 2 vajcia, 150 ml vody, 1 lyžička oleja, 380 g hrubej múky, 250 g slivkového lekváru, 1 lyžica masla na potretie, 4 lyžice strúhanky, 4 lyžice prášk. cukru, 150 g masla
Postup:
1. Vajcia s vodou a olejom vyšľaháme dopenista ručným šľahačom. Do misy nasypeme múku, prilejeme vaječnú zmes a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a dôkladne spracujeme, musí byť pevné a pružné. Cesto zakryjeme a necháme 10 minút odležať. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na plát hrubý 2 až 3 mm a nakrájame na štvorčeky s hranou asi 8 cm.
3. Do stredu každého štvorca dáme po lyžičke slivkového lekváru. Okraje potrieme vlažnou vodou, preložíme do tvaru trojuholníka a hrany pevne pritlačíme. Vložíme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme 8 až 10 minút.
4. Uvarené taštičky vyberieme dierovanou naberačkou a omastíme. Rozdelíme ich na taniere, posypeme cukrom a nasucho opraženou strúhankou. Nakoniec polejeme rozpusteným horúcim maslom a podávame.