Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Lesné ovocie, ktorému sa nedá odolať: Na TIETO koláčiky sa budú zbiehať slinky celej rodine!

Ovocný koláč

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Drobné sladké plody patria medzi najobľúbenejšie a najzdravšie ovocie. Nielenže sú plné vitamínov, ale aj antioxidantov a ich chuť je jednoducho úžasná.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Ako si krok za krokom pripraviť nepečený stracciatella koláč s marhuľami

    Zdravé mandľovo-malinové kocky

    10 kúskov

    NA KORPUS: 1 a 1/2 šálky mletých mandlí● 1/2 šálky sušeného ovocia (napríklad hrušiek)● 2 PL kokosového oleja● 3 až 4 PL agávového sirupu● štipka soli● mandľové mlieko podľa potreby

    NA MALINOVÚ VRSTVU:1 šálka orechov kešu ● 1 a 1/2 šálky malín● 3 PL agávového sirupu● 1/2 šálky vody● 1/2 ČL vanilkovej esencie

    Orechy kešu zalejeme vodou a minimálne 30 minút necháme odležať. Všetky prísady na korpus dáme do sekáča a spracujeme na cesto. Podľa potreby pridávame mandľové mlieko. Zmes natlačíme na dno pripravenej formy, ktorú sme predtým vystlali potravinárskou fóliou. Orechy kešu aj s vodou rozmixujeme na jemný krém. Pridáme ostatné suroviny na malinovú vrstvu a opäť rozmixujeme. Natrieme na mandľovú vrstvu a dáme aspoň na 2 hodiny do mrazničky. Pred podávaním odstránime potravinársku fóliu a necháme 30 minút pri izbovej teplote trocha odležať. Až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas mrazenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Zdravé mandľovo- malinové kocky

    Nepečená jahodová torta

    8 kúskov

    NA KORPUS: 65 g mandlí● 65 g slnečnicových semiačok● 1 PL javorového sirupu● 1 PL kokosového oleja● štipka soli● 4 datle

    NA SVETLÚ PLNKU:1 citrón● 240 g orechov kešu● 180 g jahôd● 70 g kokosového oleja● 3 PL stévie● 2 PL javorového sirupu

    NA TMAVŠIU PLNKU:180 g jahôd● 2 PL kokosového oleja● štipka soli

    OKREM TOHO: jahody● mandľové lupienky

    Na korpus opražíme semiačka a mandle na suchej panvici a necháme vychladnúť. Dáme spolu s ostatnými prísadami do sekáča a nasekáme na hrubozrnnú zmes. Pripravíme formu s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Na dno natlačíme zmes na korpus a dáme do mrazničky stuhnúť. Z citróna odšťavíme šťavu a nastrúhame kôru. Pridáme ostatné suroviny na prípravu svetlej plnky a rozmixujeme na hladkú zmes. Odložíme 3 PL nabok a zvyšok natrieme na korpus. Dáme na 30 minút do mrazničky. Všetky prísady na tmavšiu plnku dáme spolu s odloženými 3 PL svetlej plnky do mixéra a rozmixujeme. Natrieme na svetlú plnku a dáme na 4 hodiny do mrazničky. Vyberieme30 minút pred podávaním a nakrájame. Môžeme ozdobiť čerstvými jahodami a mandľovými lupienkami.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas mrazenia: 5 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Nepečená jahodová torta

    Ovocný koláč

    12 kúskov300 g hladkej špaldovej múky● 200 g masla● 100 g jemného trstinového cukru● 1 vajce● 400 g drobného ovocia (maliny, jahody, čierne maliny)● 2 jablká● 20 g škrobovej múčky● 1 balíček želatíny bez varenia● citrónová šťava● štipka soli● 1 ČL vanilkovej pasty● 1 ČL perníkového korenia

    V mise vymiesime múku, maslo, cukor, vajce a štipku soli na hladké cesto. Dáme na 30 minút do chladničky odležať. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do okrúhlej tartovej formy, pričom prečnievajúce časti odrežeme. Jablká ošúpeme a nakrájame asi na 1 cm kocky. Vo väčšom hrnci privedieme do varu 100 ml vody, jablká, ovocie a škrobovú múčku. Dochutíme citrónovou šťavou, vanilkou a perníkovým korením. Zamiešame želatínu. Zmes nalejeme na cesto. Zo zvyšku cesta vykrojíme pásy, ako aj malé hviezdičky na ozdobu. Opatrne poukladáme navrch koláča a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 45 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom nakrájame.

     

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: shutterstock

    Ovocný koláč

    Jahodový tart

    8 kúskov

    NA KORPUS: 180 g celozrnnej múky● 60 g pražených lieskovcov● štipka soli● 60 g masla● 30 g medu● asi 2 PL studenej vody

    NA PLNKU: 650 g jahôd● 1 až 2 PL vody● 80 g medu● štipka mletej vanilky● 2 štipky agaru (rastlinná želatína)

    Lieskovce pomelieme najemno, pridáme múku, soľ, maslo a med a spolu vypracujeme na drobivé cesto. Postupne pridávame vodu, aby sa nám cesto pekne spojilo. Tartovú formu vytrieme maslom, cesto vyvaľkáme a nanesieme do formy. Prečnievajúce časti odrežeme. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Potom cesto popicháme vidličkou a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme 400 g jahôd a rozmixujeme. Dáme s trochou vody variť, pričom zamiešame aj agar podľa potreby, privedieme do varu a varíme pár minút, kým zmes nezhustne. Pridáme med a vanilku, necháme trocha vychladnúť a nanesieme na upečené cesto. Ozdobíme čerstvými jahodami a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním môžeme ozdobiť jedlými kvetmi a bylinkami.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jahodový tart

    Piškótový chlebík s krémovou plnkou

    8 kúskov

    NA CESTO: 3 vajcia● 80 g trstinového cukru● 50 g škrobovej múčky● 65 g hladkej špaldovej múky● 1 ČL vanilkového extraktu● 4 g prášku do pečiva

    NA KRÉM: 450 g smotanového syra light● 50 g práškového brezového cukru● 1 ČL vanilkového extraktu

    OKREM TOHO: 250 g malín● 1 ČL karobu● čerstvé ovocie na ozdobu (čerešne, ríbezle, čučoriedky, marakuja)

    Maliny rozmixujeme, zmiešame s karobom a necháme pol hodiny odležať. Podľa chuti môžeme pridať trocha brezového cukru. Vajcia šľaháme spolu s cukrom nad horúcim vodným kúpeľom, kým sa trocha neohrejú. Stiahneme a šľaháme ďalších 5 minút. V miske zmiešame múku, škrob a prášok do pečiva a zamiešame do vajcovej zmesi. Nalejeme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 185 °C asi 25 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť. Na krém vymiešame smotanový syr s cukrom a vanilkovou esenciou dohladka. Vychladnutý chlebík pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť potrieme polovicou krému. Pokvapkáme malinovým pyré a priklopíme vrchnou časťou chlebíka. Vrch potrieme zvyšným krémom a ozdobíme čerstvým ovocím.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Piškótový chlebík s krémovou plnkou

     

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.