Šťavnatá s marhuľami 

12 kúskov

12 marhúľ ● 3 vajcia ● 150 g kryštálového cukru ● 215 ml smotany na šľahanie ● 300 g polohrubej múky ● 1 balenie prášku do pečiva ● štipka soli ● práškový cukor na posypanie

Vajcia s cukrom vymiešame do peny. Za stáleho miešania pridáme smotanu na šľahanie a postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou. Cesto vylejeme na plech veľký asi 32 x 22 cm a vystlaný papierom na pečenie. Posypeme ho pokrájanými marhuľami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút dozlatista. Upečenú a vychladnutú bublaninu posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút

Šťavnatá s marhuľami
Šťavnatá s marhuľami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Čokoládová s orechmi a so slivkami

8 kúskov

100 g horkej čokolády ● 85 g masla ● 3 vajcia ● 85 g kryštálového cukru ● štipka soli ● 1 balíček vanilínového cukru ● 100 g mletých lieskových orieškov ● 7 sliviek (môžu byť aj zavárané) ● maslo a kakao na vymazanie a vysypanie formy

Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme kakaom. Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme z plameňa a necháme trochu vychladnúť. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh a dáme bokom. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľaháme na svetlú penu, vmiešame roztopenú čokoládu s maslom, oriešky a nakoniec opatrne aj sneh. Cesto zarovnáme do pripravenej formy a poukladáme rozpolené slivky. Dáme piecť na 50 až 55 minút. Necháme vychladnúť a potom nakrájame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút

Podávajte ešte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Mňam.

Čokoládová s orechmi a so slivkami
Čokoládová s orechmi a so slivkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

S ovocím zo záhrady

12 kúskov

6 domácich vajec ● 370 g práškového cukru ● 150 ml teplej vody ● 370 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 balíček vanilínového cukru ● 150 ml oleja ● ovocie (najlepšie kombinácia marhúľ s čerešňami) ● práškový cukor na posypanie ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip
Pridajte do cesta aj na kocky nasekanú horkú a bielu čokoládu.

S ovocím zo záhrady
S ovocím zo záhrady
Zdroj: archív Dobré jedlo

Hrušková s jemne popraskaným povrchom

24 kúskov

200 g masla ● 115 g krupicového cukru ● 2 vajcia ● nastrúhaná kôra z 1 citróna ● 150 g hladkej múky ● 125 g hustého bieleho jogurtu ● štipka soli ● 2 očistené hrušky nakrájané na menšie kúsky ● 75 g krupicového cukru na posypanie

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, po jednom pridávame vajcia a citrónovú kôru. Pri nižších otáčkach striedavo pridávame múku so štipkou soli a jogurt. Pridáme nakrájané hrušky, zľahka premiešame a dáme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Povrch cesta uhladíme a husto posypeme cukrom. V rúre vyhriatej na 170 °C pečieme 30 až 40 minút. Po upečení necháme koláč trochu vychladnúť a nakrájame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Bublaninu môžete posypať aj klasickou mrveničkou z masla, cukru a múky a tak dať piecť.

Hrušková s jemne popraskanám povrchom
Hrušková s jemne popraskanám povrchom
Zdroj: archív Dobré jedlo