Reklama

Leto ako u babičky: Urobte si plnenú papriku, ktorá chutí, ako keď sme boli deti

Ilustračné foto

Zdroj: Kaufland

Reklama

Pamätáte sa, ako kedysi chutilo leto? Keď sme ešte boli deti a zeleninu starká trhala zo záhona rovno do zástery? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si vďaka receptom od Lenivej kuchárky môžete pripomenúť aj dnes.

Na tradičné slovenské recepty nedá dopustiť

Pokiaľ patríte k milovníkom leta a našej kuchyne, recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej, si určite zamilujete. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné jedlá, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole. Všetko potrebné na prípravu, vrátane čerstvej zeleniny a kvalitných výrobkov privátnej značky K-Bio, nájdete v Kauflande.

Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej plnená paprika je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne.

Plnená paprika podľa Lenivej kuchárky

Plnené papriky:
4 zelené papriky
250 g mletého bravčového pliecka
130 g guľatozrnnej ryže
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 ČL horčice
1 ČL majoránky
½ ČL oregana
½ ČL mletej červenej papriky
soľ a čierne korenie

Paradajková omáčka:
400 g cherry paradajok
800 g lúpaných paradajok K-Bio
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 ČL trstinového cukru K-Bio
panenský olivový olej K-Bio
plátok masla K-Bio
1 celá škorica
5 klinčekov
soľ a čierne korenie
provensalské korenie
petržlenová vňať

Postup:

Do menšieho hrnca dáme olivový olej a prepláchnutú ryžu, premiešame, zalejeme vodou (na 1 diel ryže dáme 1,5 dielu vody), ochutíme ½ ČL soli. Keď začne vrieť, znížime teplotu, prikryjeme a varíme 10 minút. Ryžu necháme vychladnúť. Medzitým dáme do väčšej misy mleté mäso, prelisovaný cesnak, vajce, horčicu a koreniny – majoránku, oregano, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Pridáme vychladnutú ryžu a dôkladne premiešame lyžicou.

Papriky umyjeme, odrežeme hlavičky a zbavíme semienok. Pripravenou zmesou naplníme papriky až po okraj. Zo zvyšku vytvarujeme menšie guľky. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Pridáme prelisovaný cesnak a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku opekáme, potom pridáme lúpané paradajky a ochutíme soľou, čiernym a provensalským korením.

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme celú škoricu a klinčeky a privedieme do varu. Do horúcej omáčky vložíme plnené papriky tak, aby boli čo najviac ponorené, prikryjeme a varíme na strednom plameni 15 minút. Po uplynutí času vložíme do omáčky mäsové guľky, plnené papriky obrátime a prikryté varíme ďalších 25 – 30 minút. Pred servírovaním posypeme omáčku nasekanou petržlenovou vňaťou. Prajeme dobrú chuť.

Vedeli ste, že...?

Bioprodukty nemusia byť vôbec drahé. Ak siahnete po značke K-Bio, ktorú nájdete exkluzívne v Kauflande, na kvalitu sa môžete vždy spoľahnúť. Neobsahuje farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy, napriek tomu ju v Kauflande kúpite za výhodnú cenu. Vďaka pestrej ponuke potravín, ale aj ovocia a zeleniny v biokvalite, sa môžete stravovať zdravo a chutne každý deň, a to nielen v lete.

PR článok