Jahodový tart

12 kúskov

270 g lístkového cesta ● 1 balíček vanilkového pudingového prášku ● 50 g krupicového cukru ● 400 ml mlieka ● 250 g kyslej smotany ● 7 PL jahodového džemu ● 400 g jahôd ● 1 balíček vanilkového cukru ● 3 PL whisky

Cesto vyberieme asi 10 minút vopred. Tartovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na kruh väčší ako forma a prenesieme do formy. Navrch položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 225 °C na spodnej mriežke asi 15 minút. Vyberieme, odstránime papier a strukovinu a pečieme ďalej 10 minút na strednej mriežke dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zmiešame puding s cukrom, vlejeme 100 ml mlieka a vymiešame dohladka. V hrnci privedieme do varu 300 ml mlieka a stiahneme z ohňa. Vmiešame pudingovú zmes a kyslú smotanu. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Upečené cesto potrieme 3 PL džemu a vlejeme puding. Dáme na 1 hodinu do chladničky. Jahody očistíme a premiešame so 4 PL džemu, s vanilkovým cukrom a whisky. Nanesieme na vychladnutú tartu.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina

Jahodový tart
Zdroj: shutterstock

Slivkové rezy so škoricovým krémom

8 kúskov

1 balenie lístkového cesta ● 720 ml zaváraných sliviek ● 1 žĺtok ● 1 PL škrobovej múčky ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 ČL škorice ● 2 PL mlieka ● 6 ČL krupicového cukru ● 150 g mascarpone ● 50 g jogurtu ● 50 g práškového cukru

Slivky zlejeme a šťavu zachytíme. Vymiešame 4 PL šťavy a škrob. Zvyšok šťavy, vanilkový cukor a 1 ČL škorice privedieme do varu. Vmiešame škrobovú zmes a varíme 2 až 3 minúty. Zamiešame slivky. Z lístkového cesta narežeme 12 rovnakých plátkov a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom a posypeme kryštálovým cukrom. Popicháme vidličkou a pečieme 10 až 12 minút pri 200 °C. V mise vymiešame mascarpone, prírodný jogurt, cukor a 1 ČL škorice. Polovicu lístkových obdĺžnikov potrieme slivkovým pudingom a ozdobíme krémom. Priklopíme zvyšnými kúskami cesta a ihneď podávame.

Ča prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút

Slivkové rezy so škoricovým krémom
Zdroj: shutterstock

Rýchle pains au chocolat

6 kúskov

270 g lístkového cesta ● 1 balenie horkej tabuľkovej čokolády ● 1 žĺtok ● 2 PL smotany na šľahanie

Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu nalámeme na 6 dlhých tyčiniek. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na 6 rovnako veľkých obdĺžnikov. Čokoládovú tyčinku položíme z dlhšej strany a cesto okolo nej navoľno obtočíme. Cesto potrebuje miesto, lebo pri pečení narastie. Rolky poukladáme na plech spojom nadol. V miske vymiešame žĺtok so smotanou a natrieme na povrch roliek. Pečieme vo vyhriatej rúre 18 až 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať teplé aj vychladnuté.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 18 minút

Náš tip
Pred pečením môžete posypať nasekanými orechmi. Koláčiky budú úžasne chrumkavé.

Rýchle pains au chocolate
Zdroj: shutterstock

Ovocné vežičky

5 kúskov

300 g lístkového cesta ● 20 g zázvoru ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● 70 g + 3 ČL krupicového cukru ● 15 g škrobovej múčky ● 250 g drobného ovocia ● 150 g smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie

Zázvor očistíme a nastrúhame. Mlieko privedieme do varu. Vajce, žĺtok, zázvor a 70 g cukru spolu vymiešame. Vmiešame škrob a polovicu mlieka. Potom vlejeme aj zvyšok mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 1 minútu na slabom ohni. Krém dáme do misy, necháme vychladnúť, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Cesto rozvaľkáme na pocukrovanej doske. Posypeme cukrom a ešte raz prejdeme valčekom. Vykrojíme z neho 15 rovnako veľkých koliesok, preložíme na plech a popicháme vidličkou. Pečieme asi 15 minút pri teplote 225 °C. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Zázvorový krém vymiešame dohladka. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do krému. Ten nanesieme na dve tretiny koliesok, obložíme ovocím a poukladáme na seba. Navrch položíme čisté kolieska a posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 15 minút

Náš tip
Namiesto krému môžete použiť skvelý „lemon curd“, čo je vlastne citrónová nátierka, ktorú dostanete kúpiť v obchodoch alebo si ju môžete vyrobiť.

Ovocné vežičky
Zdroj: shutterstock

Malinové taštičky

10 kúskov

2 pláty lístkového cesta ● 400 g malín ● 400 ml malinového džúsu ● 1 balíček vanilkového pudingového prášku ● 2 PL práškového cukru ● 1 PL levanduľových kvetov

Malinový džús zmiešame s vanilkovým pudingom, levanduľovými kvetmi a práškovým cukrom. Privedieme do varu a vmiešame maliny. Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvinieme a jedno narežeme tak, aby po natiahnutí vytvorilo mriežku. Na celé lístkové cesto rozdelíme asi 10 kôpok malinovej zmesi. Prikryjeme mriežkovým cestom a vykrojíme z neho taštičky. Okraje taštičiek pritisneme k sebe vidličkou. Poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a podávame posypané práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút

Malinové taštičky
Zdroj: shutterstock

Kornútky s citrónovým krémom

12 kúskov

450 g lístkového cesta ● 1 žĺtok ● 1 PL mlieka ● 1 ČL krupicového cukru ● maslo

Plnka: 1 citrón ● 200 crème fraîche ● 300 g mascarpone ● 3 bielky ● 100 g krupicového cukru

Formičky na kornútky potrieme maslom a dáme do chladničky. Cesto vyvaľkáme na veľkosť 30 x 35 cm a po dĺžke narežeme asi na 2 cm široké pásy. Tie ovinieme okolo formičiek tak, aby nám vznikol kornútok. Vymiešame žĺtok s mliekom a potrieme cesto. Posypeme cukrom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút pri teplote 200 °C, vyberieme, odstránime formičky a dáme vychladnúť na mriežku. V mise zmiešame mascarpone, crème fraîche, cukor, kôru a šťavu z citróna. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do krému. Krém nanesieme do vychladnutých kornútkov a dáme do chladničky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Kornútky s citrónovým krémom
Zdroj: shutterstock