Reklama

Lokše s makom

Reklama

Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, 50 g husacej masti, 100 g maku, 50 g práškového cukru, soľ, múka na posypanie dosky

Postup:

1. Zemiaky deň vopred uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme múku a štipku soli.

2. Na pomúčenej doske vymiesime hladké cesto. Vypracujeme valec s priemerom 5 až 6 cm, ktorý nakrájame na kúsky hrubé 1 až 1,5 cm.

3. Z kúskov cesta vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho na kovovej platni alebo suchej panvici.

4. Upečené lokše pomastíme rozpustenou masťou a poukladáme na seba. Mak pomelieme, zmiešame s cukrom, naplníme ním lokše, pokvapkáme masťou a zvinieme.