Lokše s makom
2. 10. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)
Reklama
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, 50 g husacej masti, 100 g maku, 50 g práškového cukru, soľ, múka na posypanie dosky
Postup:
1. Zemiaky deň vopred uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme múku a štipku soli.
2. Na pomúčenej doske vymiesime hladké cesto. Vypracujeme valec s priemerom 5 až 6 cm, ktorý nakrájame na kúsky hrubé 1 až 1,5 cm.
3. Z kúskov cesta vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho na kovovej platni alebo suchej panvici.
4. Upečené lokše pomastíme rozpustenou masťou a poukladáme na seba. Mak pomelieme, zmiešame s cukrom, naplníme ním lokše, pokvapkáme masťou a zvinieme.