Losos je úžasná ryba, ktorú si zamilujete: Skúste 5 ľahkých receptov, bude to ozaj pochúťka!
6. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Losos je úžasná morská ryba, ktorú už bežne dostať aj v našich obchodoch. Jeho príprava je viac než jednoduchá a má delikátnu chuť, preto ho majú radi aj tí, ktorí inak ryby veľmi nemusia.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Hrianková tortička so zeleninou
4 porcie
450 g nátierkového masla ● 30 ml kyslej smotany ● 300 g údeného lososa v plátkoch ● 1 PL malých kapár ● hrsť nasekaného kôpru ● 2 šalotky ● citrónová šťava na ochutenie ● 5 až 6 tmavých celozrnných hrianok so semiačkami ● 5 až 6 bielych hrianok ● červené a žlté cherry paradajky ● 1 uhorka ● 5 až 6 väčších reďkoviek ● hrsť varených zelených fazuliek ● soľ ● mleté čierne korenie
V hlbšej mise vymiešame nátierkové maslo so smotanou, 100 g údeného lososa nasekaného nadrobno, s nasekanými kaparami a kôprom. Pridáme šalotku posekanú najemno, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti. Smotanovú hmotu dobre vymiešame. Na biele hrianky postupne natierame hrubšiu vrstvu smotanového krému. Na každú vrstvu položíme natrhané kúsky lososa, nakrájané paradajky, kolieska uhorky, reďkovky a fazuľky. Zeleninu môžeme v jednotlivých vrstvách striedať. Pri vrstvení obložených hrianok ich mierne rukou pritláčame, aby sa vrstvy dobre spojili. Rovnakým spôsobom naplníme a navrstvíme tmavé hrianky. Naplnené hrianky necháme odležať v chlade aspoň 30 minút, aby všetko dobre vpili a vrstvy držali spolu. Dlhým pílkovým nožom hriankové tortičky prekrojíme na polovice alebo tretiny a podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hrianková tortička so zeleninou
Rybací tatarák
2 porcie
200 g lososa bez kože a kostí ● 1 malá cibuľa ● 1 až 2 ČL plnotučnej horčice ● 1 ČL limetovej alebo citrónovej šťavy ● 1 žĺtok ● hrianky s cesnakom ako príloha ● soľ ● mleté biele korenie
Filetu z lososa opláchneme studenou vodou, osušíme papierovou utierkou a špičkou ostrého noža naškriabeme na umelej doske alebo na kameni. Väčšie kúsky ryby posekáme. Mäso preložíme do misy spolu s cibuľou nakrájanou najemno. Opatrne ochutíme horčicou. Najskôr pridáme len jednu lyžičku, aby sme neprebili chuť lososa. Podľa toho pridáme ďalšiu lyžičku. Osolíme, okoreníme a na záver pokvapkáme limetovou šťavou. Všetky ingrediencie v miske vidličkou dobre premiešame. Ochutnáme a podľa potreby ešte osolíme, okoreníme, prípadne pridáme horčicu. Odložíme do chladu asi na hodinu. Žĺtok môžeme vmiešať do tataráka spolu s ostatnými ingredienciami alebo ho naservírujeme pre zaujímavejší efekt do jamky vytvarovanej v strede kôpky tataráka. K tataráku pripravíme hrianky. Potrieme ich dobre očisteným celým strúčikom cesnaku a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Náš tip
Ak si nie ste istá kvalitou čerstvej ryby, určite radšej použite údeného lososa. Len pozor, je slanší.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rybací tatarák
Výdatná rybacia polievka
4 porcie
300 g lososa ● 1 fenikel ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● štipka šafranu ● 150 ml paradajkového pyré ● 150 ml suchého bieleho vína ● 600 ml zeleninového vývaru ● 3 stredne veľké zemiaky (uvarené v šupke) ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 PL kyslej smotany ● hrsť čerstvých byliniek (koriander, tymian) ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 PL olivového oleja
Lososa umyjeme, osušíme papierovou utierkou, stiahneme z kože a nakrájame na väčšie kusy. Fenikel nakrájame na kúsky, cibuľu na mesiačiky. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme lososa, fenikel, cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou, korením, šafranom, pridáme paradajkové pyré, víno a premiešame. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme asi 10 minút. Asi polovicu lososa vyberieme z polievky aj s niekoľkými kúskami fenikla a odložíme bokom. Veľmi krátko mixujeme ponorným mixérom. V polovici varenia vmiešame do polievky uvarené zemiaky nakrájané na kocky, odloženého lososa a fenikel. Na záver pridáme citrónovú šťavu, vymiešanú smotanu, podľa potreby osolíme. Necháme prejsť varom a odstavíme. Vmiešame nasekané bylinky a servírujeme ozdobené vňaťou z fenikla.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Pre ešte delikátnejšiu chuť skúste nahradiť zemiaky topinamburmi, ktoré sú aj veľmi zdravé.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Výdatná rybacia polievka
Fašírky so šalátom
4 porcie
6 stredne veľkých zemiakov ● 400 až 500 g lososa aj s kožou ● viazanička petržlenovej vňate ● 1 biocitrón ● 1 až 2 PL polohrubej múky ● 1 vajce ● strúhanka na obaľovanie ● olivový olej ● soľ ● farebné korenie
NA ŠALÁT: 1/2 hlávky ľadového šalátu ● syr feta ● provensalské korenie ● olivový olej
Neošúpané zemiaky umyjeme a dáme variť do osolenej vody. Po uvarení ich zlejeme a na chvíľu ponoríme do studenej vody. Ošúpeme ich a pretlačíme cez mriežku rovno do väčšej misy. Vidličkou ich ešte roztlačíme a necháme vychladnúť. Lososa osolíme, posypeme čerstvo pomletým farebným korením a položíme na rozohriaty olej kožou dole. Pečieme krátko z oboch strán. Po upečení z lososa stiahneme kožu a natrháme ho na malé kúsky. K roztlačeným zemiakom pridáme vychladnutého lososa, nasekanú petržlenovú vňať, kôru a šťavu z citróna, múku, vajce a podľa chuti osolíme a okoreníme. Všetko dobre premiešame a zo zmesi vytvarujeme 8 až 10 rovnakých bochníkov. Necháme ich tuhnúť v chlade aspoň hodinu. Potom ich obalíme v strúhanke a pražíme na rozpálenom oleji z každej strany 4 až 5 minút. Šalát pripravíme z umytých, osušených listov ľadového šalátu, ktoré natrháme na kúsky. Posypeme rozdrobenou fetou, provensalským korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zľahka premiešame a podávame s teplými fašírkami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas vyprážania: 10 minút/1 kus
Náš tip
Namiesto lososa môžete použiť inú dostupnú rybu. Napríklad kapra, tresku či pstruha.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Fašírky so šalátom
Pena z údeného lososa s kardamómom
10 porcií
250 g údeného lososa ● 150 ml kyslej smotany ● 1 citrón ● kôprová vňať ● 1 ČL mletého kardamómu ● štipka soli ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia
V mixéri rozmixujeme polovicu údeného lososa s kyslou smotanou, citrónovou kôrou z polovice umytého citróna a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Zmes ochutíme čiernym korením, štipkou soli, kôprovou vňaťou a kardamómom. Všetko spolu dohladka rozmixujeme. Rozmixovanú zmes preložíme do misy a vmiešame druhú polovicu lososa nakrájaného na väčšie kúsky a zľahka premiešame. Penu rozdelíme do pohárov, jemne posypeme korením a ozdobíme kôprovou vňaťou. Podávame vychladené.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 45 minút
Náš tip
Chladenú penu podávajte s tenkými opečenými hriankami.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pena z údeného lososa s kardamónom