Losos na pare
17. 12. 2007, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: Archív
Po toľkých sladkostiach (nevravte, že ste všetky napečené koláčiky niekoľkokrát neochutnali!) dobre padne porcia na pare pripravenej ryby.
Prísady (pre 4 osoby):
4 filety z lososa bez kože, zväzok čerstvých byliniek (petržlenovej vňate, kôpru, bazalky), soľ, mleté biele korenie, štipka muškátového orieška, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 100 ml mlieka, 100 ml bieleho vína, 1 balík širokých rezancov.
1. Bylinky nahrubo nasekáme a dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou (len tak, aby boli prikryté) a necháme zovrieť. Keď voda s bylinkami vrie, vložíme do hrnca sito na parenie, položíme naň filety lososa, prikryjeme a na miernom ohni 5 minút paríme. Potom hrniec odstavíme z ohňa a ešte ďalších 5 až 10 minút necháme prikryté stáť.
2. Z masla a múky si urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju mliekom a bielym vínom, rozmiešame a necháme zhustnúť. Pridáme soľ, muškátový oriešok a mleté biele korenie. Lososa podávame s omáčkou a uvarenými širokými rezancami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút