Makali ste v lete na záhrade? Vychutnajte si KONEČNE plody svojej práce! Ako spracovať ÚRODU?
10. 9. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:21)

Zdroj: shutterstock
Keď sa leto preklápa do jesene, naše záhrady bývajú plné úrody. Z výsledku svojej tvrdej práce môžete mať úžitok nielen teraz, ale aj v neskorších mesiacoch. Pusťte sa do toho!
1. Zaváranie
Či už ide o vaše obľúbené ovocie, alebo zeleninu, takéto konzervovanie je spôsob, ako zachovať „chuť slnka“ aj počas chladnejšej jesene a zimy. Vytvorte si vlastné džemy, zaváraniny a marinády, ktoré budú slúžiť ako lahodná pamiatka na teplé letné dni.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
2. Mrazenie
Zeleninu a ovocie, ktoré nie sú vhodné na zaváranie, môžete zamraziť. Pred mrazením ich očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Následne ich uložte do mrazničky, kde si uchovajú svoju čerstvosť a výživové hodnoty. Mrazením si tak vytvoríte „fresh” zásobu na zimné obdobie.
Zdroj: shutterstock
3. Sušenie
Sušením ovocia, zeleniny a byliniek môžete vytvoriť aromatické prísady na ochutenie jedál, ale aj maškrtu, na ktorej si pochutíte kedykoľvek. Sušené ovocie dokonca môžete využiť aj počas vianočného pečenia. Plody či rastlinky si môžete rozložiť na slnku alebo použiť elektrickú sušičku.
Zdroj: shutterstock
4. Vlastná kozmetika
Čerstvo získané bylinky zo záhrady môžete použiť nielen na výrobu čaju, pesta či do varenia, ale aj na výrobu vlastnej kozmetiky. Na internete dnes nájdete množstvo návodov napríklad na medovkový balzam na pery či rôzne pleťové krémy a masti. Okrem toho si môžete vyrobiť vlastné výživné pleťové masky. Bylinky ako šalviu, harmanček či levanduľu sa oplatí sušiť aj do upokojujúceho kúpeľa.
Zdroj: shutterstock
5. Udržateľné využitie
Nezabudnite využiť aj tie časti plodov, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu, ako šupky, jadierka a zvyšky. Aj tieto na prvý pohľad nepoužiteľné časti z úrody sa dajú ešte užitočne recyklovať. Môžete ich kompostovať a vytvoriť si kvalitné organické hnojivo pre vašu záhradu.
Zdroj: SHUTTERSTOCK