Makové mafiny so slivkovým lekvárom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 4 kus vajce, 180 gram práškový cukor, 125 gram rastlinný tuk na pečenie, 100 mililiter mlieko, 200 gram polohrubá múka, 50 gram mletý mak, 1 balíček prášok do pečiva, 80 gram mletý mak, 50 gram práškový cukor, 1 čajová lyžička mletá škorica, 2 polievková lyžica slivkový lekvár, čokoládová poleva na ozdobenie
1.
Vajcia rozdelíme, žĺtky, cukor a zmäknutý tuk vyšľaháme dopenista. Pridáme teplé mlieko, mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme do cesta. V miske dôkladne zmiešame mak, cukor, škoricu a lekvár.
3.
Do košíčkov na mafiny dáme najprv lyžicu cesta, na ktoré nanesieme lyžičku plnky. Zakryjeme do dvoch tretín košíčka cestom. Košíčky poukladáme na plech a dáme na 20 až 25 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
4.
Po upečení necháme vychladnúť a ozdobíme rozpustenou čokoládovou polevou.