Makové šúľance
6. 11. 2013, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:39)

Zdroj: Shutterstock
Potrebujeme: 5-6 stredne veľkých zemiakov, 1 PL zmäknutého masla, štipku soli, 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, mletý mak, práškový cukor
Postup:
1. Deň vopred uvaríme v šupe zemiaky (ideálne staré, varný typ C). Po uvarení zlejeme, ošúpeme a necháme vychladnúť. Na druhý deň zemiaky prelisujeme cez jemné sitko alebo lis do veľkej misy.
2. K zemiakom pridáme zmäknuté maslo, štipku soli a zhruba 200 g polohrubej a 200 g hladkej múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré podľa potreby zahustíme ďalšou múkou.
3. Keď je cesto dostatočne husté a neredne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme dlhý valec. Z neho odkrajujeme rovnako veľké kúsky, ktoré v pomúčených dlaniach pošúľame na šúľance.
4. Necháme na pomúčenej doske 10 až 15 minút oschnúť. Potom vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a povaríme zhruba 1,5 minúty. Vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme dôkladne odkvapkať.
5. Ihneď zmiešame s rozpusteným maslom. Pred podávaním posypeme podľa chuti mletým makom a práškovým cukrom.