Makové šúľance
1. 8. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: archív
Čas prípravy: 30 minút. Čas varenia: 3 minúty.
Potrebujete: 250 g múčnych zemiakov, 250 g tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 25 g hladkej múky, 25 g pšeničnej krupice, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, 60 g masla, 6 PL mletého maku, 2 PL práškového cukru, múka na posypanie
Ako na to: Zemiaky umyjeme a vložíme do hrnca. Varíme v slanej vode 25 minút domäkka. Potom ich zlejeme, necháme trochu vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky pretlačíme a spolu s tvarohom, cukrom, múkou, krupicou, vajcom, žĺtkom a soľou vypracujeme na hladké cesto.
Keď sa cesto lepí, treba pridať trochu múky. Cesto rozdelíme na malé kúsky, každý kúsok pomúčime, v prstoch vypracujeme väčšie šúľance, ktoré pokladáme na pomúčenú dosku. Do veľkého hrnca vlejeme vodu, osolíme a privedieme do varu. Zemiakové šúľance varíme postupne pri strednej teplote asi 3 minúty. Potom ich vyberieme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Panvicu potrieme maslom, rozpálime a šúľance na nej opečieme dozlatista. Ku koncu pridáme mak. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.