Reklama

Makovo-tvarohový koláč s jablkami

Makovo-tvarohový koláč s jablkami

Zdroj: © StockFood

Reklama

105 minút, 20 porcií

Potrebujeme: 25 gram droždie, 125 mililiter vlažné mlieko, 400 gram polohrubá múka, 150 gram maslo, 100 gram kryštálový cukor, 0.25 čajová lyžička soľ, 250 mililiter mlieko, 30 gram maslo, 50 gram detská krupica, 250 gram mletý mak, 150 gram kryštálový cukor, 20 mililiter rum, 3 kus vaječný žĺtok, 50 gram maslo, 100 gram kryštálový cukor, 2 polievková lyžica vanilkový cukor, 4 polievková lyžica mlieko, 500 gram tvaroh, 1 polievková lyžica škrobová múčka, 1 kus citrón, 30 gram hrozienka, 4 kus jablko, 50 gram maslo, práškový cukor na posypanie

1.

Droždie rozmiešame v mlieku a pridáme do misy s múkou, cukrom, so zmäknutým maslom a soľou. Vymiešame na hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.

2.

Rúru predhrejeme na 180 °C.

3.

Na makovú plnku privedieme mlieko s maslom do varu a pomaly primiešame krupicu. Necháme na miernom ohni variť asi 5 minút. Zamiešame mak, cukor, rum.

4.

Na tvarohovú plnku vymiešame žĺtky s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom do krémova. Spojíme s mliekom, tvarohom, so škrobovou múčkou, s citrónovou kôrou, polovicou citrónovej šťavy a hrozienkami.

5.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vyvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť.

6.

Jablká očistíme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Okamžite premiešame so zvyškom citrónovej šťavy.

7.

Na cesto nanesieme najprv tvarohovú a následne aj makovú plnku. Obložíme jablkami, ktoré jemne zatlačíme do plnky. Pečieme asi 45 minút a vyberieme.

8.

Rozpusteným maslom pokvapkáme ešte teplý koláč. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.