Makový závin vám už nikdy nepraskne! Dajte si záležať na tomto postupe a odteraz sa zakaždým podarí
23. 11. 2018, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:24)

Zdroj: Shutterstock
K dokonalému závinu nevedú žiadne skratky, ale... Pred pečením stačí urobiť toto, a výsledok bude vždy super.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Do rúry vkladáte nádherný makový či orechový závin, no z rúry vychádza netvor s obrovskou prasklinou uprostred? Nie ste prvá ani posledná. Odteraz sa vám to už nestane! A nie je to žiadny trik.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Cesto na závin zamieste podľa vášho obľúbeného receptu a nechajte poriadne nakysnúť.
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si kysnuté cesto.
Pripravte si plnku. Tá by nemala byť príliš mokrá. Voda v plnke dosiahne vysokú teplotu a para potom rada uniká tou najkratšou cestou. Teda cez konce závinu, alebo si vytvorí vlastnú prasklinu.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Makový koláč s jablkami (1. krok)
Keď záviny zaviniete, potrite ich trochou oleja a prikryte potravinovou fóliou. Tá nesmie byť príliš tesná! Fóliu upevnite radšej voľnejšie, pretože cesto potrebuje nakysnúť. Olej na povrchu umožní cestu roztiahnuť povrch a navyše sa naň neprilepí fólia.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Záviny nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 15 minút. Môžete potrieť vajíčkom a vložte do vyhriatej rúry. Cesto v rúre ešte trochu nakysne, no vďaka oleju sa bude naťahovať aj povrch cesta. To potom nepraská a drží si tvar až do veľkolepého finále, keď hotový závin vytiahnete z rúry.
Zdroj: Shutterstock
Jablkový závin
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kysnutý závin s makom a višňami
Zdroj: Dušan Křístek
Kysnutý závin
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Mrkvový závin s jablkami
Zdroj: Shutterstock
Čerešňovo-makový závin