Reklama

Makový závin vám už nikdy nepraskne! Dajte si záležať na tomto postupe a odteraz sa zakaždým podarí

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

K dokonalému závinu nevedú žiadne skratky, ale... Pred pečením stačí urobiť toto, a výsledok bude vždy super.

Do rúry vkladáte nádherný makový či orechový závin, no z rúry vychádza netvor s obrovskou prasklinou uprostred? Nie ste prvá ani posledná. Odteraz sa vám to už nestane! A nie je to žiadny trik.

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Ilustračné foto

Cesto na závin zamieste podľa vášho obľúbeného receptu a nechajte poriadne nakysnúť.

Zdroj: Shutterstock

Pripravte si kysnuté cesto.

Pripravte si plnku. Tá by nemala byť príliš mokrá. Voda v plnke dosiahne vysokú teplotu a para potom rada uniká tou najkratšou cestou. Teda cez konce závinu, alebo si vytvorí vlastnú prasklinu.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Makový koláč s jablkami (1. krok)

Keď záviny zaviniete, potrite ich trochou oleja a prikryte potravinovou fóliou. Tá nesmie byť príliš tesná! Fóliu upevnite radšej voľnejšie, pretože cesto potrebuje nakysnúť. Olej na povrchu umožní cestu roztiahnuť povrch a navyše sa naň neprilepí fólia.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Záviny nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 15 minút. Môžete potrieť vajíčkom a vložte do vyhriatej rúry. Cesto v rúre ešte trochu nakysne, no vďaka oleju sa bude naťahovať aj povrch cesta. To potom nepraská a drží si tvar až do veľkolepého finále, keď hotový závin vytiahnete z rúry.

Zdroj: Shutterstock‎

Jablkový závin

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kysnutý závin s makom a višňami

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Mrkvový závin s jablkami

Zdroj: Shutterstock‎

Čerešňovo-makový závin