Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Malinová torta, makový koláč... Zbiehajú sa vám slinky? 4 recepty z vás urobia kráľovnú kuchyne

Plnené medové pláty

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostali ste chuť na ovocný koláč? Počas zimy sa k čerstvým čerešniam či marhuliam dostaneme len ťažko. Našťastie sme sa počas leta dostatočne zásobili zaváraninami.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás dokonalý jesenný dezert, za ktorým sa doslova pobijete: Tá citrónová poleva je TOP

    Malinová torta

    12 porcií

    120 g hrubej múky ● 100 g práškového cukru ● 5 vajec ● 3 ČL malinového džemu ● 200 g malinového kompótu ● 500 g jemného tvarohu ● 1 téglik smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilínového cukru ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy ● maliny na ozdobenie

    Vajcia rozdelíme a žĺtky vymiešame dopenista s polovicou cukru. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru a zamiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi opatrne primiešame múku a džem. Cesto preložíme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh rozmiešame a zapracujeme doň šľahačku a vanilínový cukor. Polovicu krému odložíme nabok a do zvyšného pridáme rozpustené, prípadne scedené maliny a opatrne premiešame. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a vodorovne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť natrieme malinovým krémom, na ktorý položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme bielym krémom. Nakoniec ozdobíme malinami. Pred podávaním dáme vychladiť.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Nepečená ananásová torta

    12 porcií

    1 konzerva ananásu ● 2 žĺtky ● 10 g želatíny ● 140 g piškót ● 7 g kryštálového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru
    ● 1 višňový kompót ● opražené mandle (orechy)

    Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom do zhustnutia. Želatínu dobre rozpustíme v teplej vode, pridáme do krému, rozmiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahanú šľahačku. Piškóty namočíme do ananásovej šťavy. Do tortovej formy striedavo ukladáme kúsky ananásu, piškóty, krém, znova ananás a zakončíme krémom. Ozdobíme ananásom, višňami a opraženými mandľami alebo orechmi. Necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nepečená ananásová torta

    Šťavnatý makový koláč

    Pre celú rodinu

    1 hrnček polohrubej múky ● 1 hrnček hladkej múky ● 1 hrnček kryštálového cukru ● 1,5 hrnčeka nemletého maku ● 1 balíček prášku do pečiva
    ● 2 vajcia ● 1 hrnček oleja ● 1 hrnček mlieka ● 1 višňový kompót ● 1 broskyňový alebo marhuľový kompót ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie

    Vajcia, cukor a olej vyšľaháme dopenista. Postupne do zmesi zapracujeme oba druhy múky s práškom do pečiva, mak a mlieko. Cesto rozotrieme na vymastený hlbší plech vysypaný múkou. Navrch cesta poukladáme marhule alebo broskyne nakrájané na menšie kúsky a vykôstkované višne. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kocky a podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 až 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Šťavnatý makový koláč

    Plnené medové pláty

    Pre celú rodinu

    1 balenie medových plátov ● 1,5 balíčka Zlatého klasu ● 750 ml pomarančového džúsu ● 5 PL kryštálového cukru ● 1 konzerva ananásu ● šľahačka a strúhaná čokoláda na ozdobenie

    V hrnci prevaríme džús, cukor a Zlatý klas na hustý krém. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vždy jeden medový plát potrieme vlažným krémom a posypeme odkvapkaným ananásom. Na to dáme ďalší plát a vrstvy zopakujeme. Na vrchný plát nanesieme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou. Pred podávaním necháme dobre odležať a zmäknúť v chladničke.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 8 hodín

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Plnené medové pláty

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.