Reklama

Malinová torta, makový koláč... Zbiehajú sa vám slinky? 4 recepty z vás urobia kráľovnú kuchyne

Plnené medové pláty

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostali ste chuť na ovocný koláč? Počas zimy sa k čerstvým čerešniam či marhuliam dostaneme len ťažko. Našťastie sme sa počas leta dostatočne zásobili zaváraninami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás dokonalý jesenný dezert, za ktorým sa doslova pobijete: Tá citrónová poleva je TOP

    Malinová torta

    12 porcií

    120 g hrubej múky ● 100 g práškového cukru ● 5 vajec ● 3 ČL malinového džemu ● 200 g malinového kompótu ● 500 g jemného tvarohu ● 1 téglik smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilínového cukru ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy ● maliny na ozdobenie

    Vajcia rozdelíme a žĺtky vymiešame dopenista s polovicou cukru. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru a zamiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi opatrne primiešame múku a džem. Cesto preložíme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh rozmiešame a zapracujeme doň šľahačku a vanilínový cukor. Polovicu krému odložíme nabok a do zvyšného pridáme rozpustené, prípadne scedené maliny a opatrne premiešame. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a vodorovne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť natrieme malinovým krémom, na ktorý položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme bielym krémom. Nakoniec ozdobíme malinami. Pred podávaním dáme vychladiť.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Nepečená ananásová torta

    12 porcií

    1 konzerva ananásu ● 2 žĺtky ● 10 g želatíny ● 140 g piškót ● 7 g kryštálového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru
    ● 1 višňový kompót ● opražené mandle (orechy)

    Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom do zhustnutia. Želatínu dobre rozpustíme v teplej vode, pridáme do krému, rozmiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahanú šľahačku. Piškóty namočíme do ananásovej šťavy. Do tortovej formy striedavo ukladáme kúsky ananásu, piškóty, krém, znova ananás a zakončíme krémom. Ozdobíme ananásom, višňami a opraženými mandľami alebo orechmi. Necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nepečená ananásová torta

    Šťavnatý makový koláč

    Pre celú rodinu

    1 hrnček polohrubej múky ● 1 hrnček hladkej múky ● 1 hrnček kryštálového cukru ● 1,5 hrnčeka nemletého maku ● 1 balíček prášku do pečiva
    ● 2 vajcia ● 1 hrnček oleja ● 1 hrnček mlieka ● 1 višňový kompót ● 1 broskyňový alebo marhuľový kompót ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie

    Vajcia, cukor a olej vyšľaháme dopenista. Postupne do zmesi zapracujeme oba druhy múky s práškom do pečiva, mak a mlieko. Cesto rozotrieme na vymastený hlbší plech vysypaný múkou. Navrch cesta poukladáme marhule alebo broskyne nakrájané na menšie kúsky a vykôstkované višne. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kocky a podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 až 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Šťavnatý makový koláč

    Plnené medové pláty

    Pre celú rodinu

    1 balenie medových plátov ● 1,5 balíčka Zlatého klasu ● 750 ml pomarančového džúsu ● 5 PL kryštálového cukru ● 1 konzerva ananásu ● šľahačka a strúhaná čokoláda na ozdobenie

    V hrnci prevaríme džús, cukor a Zlatý klas na hustý krém. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vždy jeden medový plát potrieme vlažným krémom a posypeme odkvapkaným ananásom. Na to dáme ďalší plát a vrstvy zopakujeme. Na vrchný plát nanesieme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou. Pred podávaním necháme dobre odležať a zmäknúť v chladničke.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 8 hodín

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Plnené medové pláty

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.