Máme pre vás 3 recepty na BANÁNOVÉ KOLÁČE ako na RAŇAJKY, tak aj na DESIATU! Deti ich MILUJÚ!
31. 1. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: shutterstock
Zima je na čerstvé ovocie veľmi skúpa. Našťastie to zachránia banány, ktoré máme poruke počas celého roka. Skúste si z nich pripraviť tieto delikátne dobroty.
Šťavnatý raňajkový chlebík
10 kúskov
2 hrnčeky polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL soli ● 1/2 hrnčeka masla ● 1 hrnček hnedého cukru ● 2 veľké vajcia ● 1/2 hrnčeka kyslej smotany ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 3 väčšie banány + 1 na ozdobu
Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so soľou. V druhej mise vyšľaháme maslo izbovej teploty a cukor dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia a potom zapracujeme aj kyslú smotanu a vanilkovú esenciu. Vmiešame suché ingrediencie a nakoniec aj banány, ktoré sme predtým roztlačili vidličkou. Cesto nanesieme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Posledný banán pozdĺžne rozpolíme a vtisneme navrch cesta reznou stranou nahor. Pečieme 60 až 65 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom krájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Banánový chlebík - bananabread
Čokoládové nadýchané mafiny
12 kúskov
3 vajcia ● 250 g kyslej smotany ● 80 ml slnečnicového oleja ● 150 g hladkej alebo polohrubej múky ● 80 g kakaa ● 100 g mletých vlašských orechov ● 200 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 2 banány
Asi 1 a pol banánu nakrájame na malé kocky, zvyšok na kolieska. V mise vymiešame vajcia s kyslou smotanou a olejom na hladkú zmes. V druhej mise zmiešame múku s cukrom, kakaom, orechmi, vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Zapracujeme vajcovú zmes a nakoniec vmiešame nakrájané banány na kocky. Cesto nanesieme do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami, na každý mafin položíme koliesko banánu a pečieme približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Banánové mafinky
Banánový tarte tatin
4 kúsky
200 g kryštálového cukru ● 30 g masla ● 4 až 5 banánov ● 1 vyvaľkané lístkové cesto
Na pripravený okrúhly plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme cukor. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a necháme skaramelizovať. Trvá to asi 12 minút. Vyberieme a na karamel poukladáme maslo nakrájané na kocky. Banány ošúpeme a pozdĺžne prepolíme. Poukladáme na karamel reznou stranou nadol. Vyvaľkané lístkové cesto popicháme vidličkou a opatrne položíme na banány. Prečnievajúce okraje jemne zatlačíme dovnútra po okrajoch plechu. Pečieme približne 18 minút. Vyberieme, necháme asi 2 minúty postáť a potom opatrne vyklopíme na tanier. Podávame teplé.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Banánový tarte tatin
Vyskúšajte aj tento banánový dezert:
