Reklama

Máme pre vás 3 recepty na BANÁNOVÉ KOLÁČE ako na RAŇAJKY, tak aj na DESIATU! Deti ich MILUJÚ!

Banánové mafinky

Zdroj: shutterstock

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zima je na čerstvé ovocie veľmi skúpa. Našťastie to zachránia banány, ktoré máme poruke počas celého roka. Skúste si z nich pripraviť tieto delikátne dobroty.

Šťavnatý raňajkový chlebík

10 kúskov

2 hrnčeky polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL soli ● 1/2 hrnčeka masla ● 1 hrnček hnedého cukru ● 2 veľké vajcia ● 1/2 hrnčeka kyslej smotany ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 3 väčšie banány + 1 na ozdobu

Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so soľou. V druhej mise vyšľaháme maslo izbovej teploty a cukor dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia a potom zapracujeme aj kyslú smotanu a vanilkovú esenciu. Vmiešame suché ingrediencie a nakoniec aj banány, ktoré sme predtým roztlačili vidličkou. Cesto nanesieme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Posledný banán pozdĺžne rozpolíme a vtisneme navrch cesta reznou stranou nahor. Pečieme 60 až 65 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom krájame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: shutterstock

Banánový chlebík - bananabread

Čokoládové nadýchané mafiny

12 kúskov

3 vajcia ● 250 g kyslej smotany ● 80 ml slnečnicového oleja ● 150 g hladkej alebo polohrubej múky ● 80 g kakaa ● 100 g mletých vlašských orechov ● 200 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 2 banány

Asi 1 a pol banánu nakrájame na malé kocky, zvyšok na kolieska. V mise vymiešame vajcia s kyslou smotanou a olejom na hladkú zmes. V druhej mise zmiešame múku s cukrom, kakaom, orechmi, vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Zapracujeme vajcovú zmes a nakoniec vmiešame nakrájané banány na kocky. Cesto nanesieme do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami, na každý mafin položíme koliesko banánu a pečieme približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Banánové mafinky

Banánový tarte tatin

4 kúsky

200 g kryštálového cukru ● 30 g masla ● 4 až 5 banánov ● 1 vyvaľkané lístkové cesto

Na pripravený okrúhly plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme cukor. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a necháme skaramelizovať. Trvá to asi 12 minút. Vyberieme a na karamel poukladáme maslo nakrájané na kocky. Banány ošúpeme a pozdĺžne prepolíme. Poukladáme na karamel reznou stranou nadol. Vyvaľkané lístkové cesto popicháme vidličkou a opatrne položíme na banány. Prečnievajúce okraje jemne zatlačíme dovnútra po okrajoch plechu. Pečieme približne 18 minút. Vyberieme, necháme asi 2 minúty postáť a potom opatrne vyklopíme na tanier. Podávame teplé.

Čas prípravy: 10 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: shutterstock

Banánový tarte tatin

Vyskúšajte aj tento banánový dezert:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.