Reklama

Máme pre vás 3 recepty na BANÁNOVÉ KOLÁČE ako na RAŇAJKY, tak aj na DESIATU! Deti ich MILUJÚ!

Banánové mafinky

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zima je na čerstvé ovocie veľmi skúpa. Našťastie to zachránia banány, ktoré máme poruke počas celého roka. Skúste si z nich pripraviť tieto delikátne dobroty.

Šťavnatý raňajkový chlebík

10 kúskov

2 hrnčeky polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL soli ● 1/2 hrnčeka masla ● 1 hrnček hnedého cukru ● 2 veľké vajcia ● 1/2 hrnčeka kyslej smotany ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 3 väčšie banány + 1 na ozdobu

Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so soľou. V druhej mise vyšľaháme maslo izbovej teploty a cukor dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia a potom zapracujeme aj kyslú smotanu a vanilkovú esenciu. Vmiešame suché ingrediencie a nakoniec aj banány, ktoré sme predtým roztlačili vidličkou. Cesto nanesieme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Posledný banán pozdĺžne rozpolíme a vtisneme navrch cesta reznou stranou nahor. Pečieme 60 až 65 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom krájame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: shutterstock

Banánový chlebík - bananabread

Čokoládové nadýchané mafiny

12 kúskov

3 vajcia ● 250 g kyslej smotany ● 80 ml slnečnicového oleja ● 150 g hladkej alebo polohrubej múky ● 80 g kakaa ● 100 g mletých vlašských orechov ● 200 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 2 banány

Asi 1 a pol banánu nakrájame na malé kocky, zvyšok na kolieska. V mise vymiešame vajcia s kyslou smotanou a olejom na hladkú zmes. V druhej mise zmiešame múku s cukrom, kakaom, orechmi, vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Zapracujeme vajcovú zmes a nakoniec vmiešame nakrájané banány na kocky. Cesto nanesieme do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami, na každý mafin položíme koliesko banánu a pečieme približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Banánové mafinky

Banánový tarte tatin

4 kúsky

200 g kryštálového cukru ● 30 g masla ● 4 až 5 banánov ● 1 vyvaľkané lístkové cesto

Na pripravený okrúhly plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme cukor. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a necháme skaramelizovať. Trvá to asi 12 minút. Vyberieme a na karamel poukladáme maslo nakrájané na kocky. Banány ošúpeme a pozdĺžne prepolíme. Poukladáme na karamel reznou stranou nadol. Vyvaľkané lístkové cesto popicháme vidličkou a opatrne položíme na banány. Prečnievajúce okraje jemne zatlačíme dovnútra po okrajoch plechu. Pečieme približne 18 minút. Vyberieme, necháme asi 2 minúty postáť a potom opatrne vyklopíme na tanier. Podávame teplé.

Čas prípravy: 10 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: shutterstock

Banánový tarte tatin

Vyskúšajte aj tento banánový dezert:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Banánové rezy so šľahačkou a s vaječným likérom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.