Máme pre vás 5 jednoduchých zásad správneho ZAVÁRANIA! Robili ste TÚTO chybu? Tomu je KONIEC...
2. 8. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: shutterstock
Vyrobte si zásoby do komory! S našimi tipmi to hravo zvládnete...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

1. Čistota
Plody, ktoré ste sa rozhodli zavárať, musia byť precízne umyté. Dokonale čisté však musia byť aj všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať, teda vrchnáky i poháre. Sterilizujte ich v hrnci s horúcou vodou alebo ich len poukladajte na plech naplnený vodou a zahrejte v rúre. Po sterilizácii ich nechajte prirodzene vyschnúť. Medzitým plody preberte. Vyberajte len zdravé kusy, ak nájdete nejaké prezreté, urobte z nich džem. Zároveň odstráňte aj lístky, stopky, dôkladne ich umyte a nechajte odkvapkať.
2. Plnenie
Do pohárov vkladajte len toľko plodov, aby ste ich ešte mohli zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť viečkom. Netlačte ich dnu silou. Kôstkové ovocie odkôstkujte. Väčšie plody ako jablká alebo uhorky pokrájajte na menšie časti.
3. Nálev
Ovocie zalejte vodou a doslaďte alebo si z vody a kryštálového cukru uvarte jednoduchý nálev. Zeleninu zalejte klasickým sladkokyslým nálevom. Ten musí byť pred zalievaním vychladnutý a zároveň nesmie siahať po okraj pohára. Od nálevu po viečko by mal zostať voľný aspoň centimetrový priestor. Poháre dobre uzavrite, skvelým pomocníkom je hlavica na zaváranie.
4. Sterilizácia
Ak sa rozhodnete zavárať klasickým spôsobom, tak stačí, ak na dno hrnca poukladáte poháre a zalejete ich vodou. Tá nesmie siahať nad poháre, ale približne do ich tretiny. Sterilizujte desať až pätnásť minút pri teplote 85 °C. Po zavarení uložte poháre na podložku hore dnom a nechajte ich celkom vychladnúť.
5. Štítky
Skvelá finta je označiť zaváraniny štítkom, kde uvediete, čo a kedy ste zavarili.