Reklama

Máme pre vás 5 jednoduchých zásad správneho ZAVÁRANIA! Robili ste TÚTO chybu? Tomu je KONIEC...

Máme pre vás 5 jednoduchých zásad správneho ZAVÁRANIA! Robili ste TÚTO chybu? Tomu je KONIEC...

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vyrobte si zásoby do komory! S našimi tipmi to hravo zvládnete...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zaváracia sezóna v plnom prúde!Ponúkame užitočné rady a tipy na rýchle zaváranie

    1. Čistota

    Plody, ktoré ste sa rozhodli zavárať, musia byť precízne umyté. Dokonale čisté však musia byť aj všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať, teda vrchnáky i poháre. Sterilizujte ich v hrnci s horúcou vodou alebo ich len poukladajte na plech naplnený vodou a zahrejte v rúre. Po sterilizácii ich nechajte prirodzene vyschnúť. Medzitým plody preberte. Vyberajte len zdravé kusy, ak nájdete nejaké prezreté, urobte z nich džem. Zároveň odstráňte aj lístky, stopky, dôkladne ich umyte a nechajte odkvapkať.

    2. Plnenie

    Do pohárov vkladajte len toľko plodov, aby ste ich ešte mohli zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť viečkom. Netlačte ich dnu silou. Kôstkové ovocie odkôstkujte. Väčšie plody ako jablká alebo uhorky pokrájajte na menšie časti.

    3. Nálev

    Ovocie zalejte vodou a doslaďte alebo si z vody a kryštálového cukru uvarte jednoduchý nálev. Zeleninu zalejte klasickým sladkokyslým nálevom. Ten musí byť pred zalievaním vychladnutý a zároveň nesmie siahať po okraj pohára. Od nálevu po viečko by mal zostať voľný aspoň centimetrový priestor. Poháre dobre uzavrite, skvelým pomocníkom je hlavica na zaváranie.

    4. Sterilizácia

    Ak sa rozhodnete zavárať klasickým spôsobom, tak stačí, ak na dno hrnca poukladáte poháre a zalejete ich vodou. Tá nesmie siahať nad poháre, ale približne do ich tretiny. Sterilizujte desať až pätnásť minút pri teplote 85 °C. Po zavarení uložte poháre na podložku hore dnom a nechajte ich celkom vychladnúť.

    5. Štítky

    Skvelá finta je označiť zaváraniny štítkom, kde uvediete, čo a kedy ste zavarili.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.