Máme pre vás 5 nápadov na knedličky do polievky
7. 11. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:06)

Zdroj: archív
Máte radi polievky? Pripravte si do nich chutné knedličky. Stačí, ak v mrazničke nájdete klobásu, lososa alebo kuracie, bravčové alebo jahňacie mäso.
Z kuracích prsičiek
Najemno pomelieme 150 g chladených kuracích prsičiek. Pridáme k nim 1 vajce, 3 PL sladkej smotany a 2 PL čerstvých byliniek (napríklad petržlenovú vňať, pažítku a bazalku).
Zmes osolíme, ochutíme mletým bielym korením a štipkou najemno nastrúhanej citrónovej kôry. Z hmoty vyformujeme malé knedličky. Naraz ich vložíme do slepačieho bujónu. Varíme na miernom ohni, kým nevyplávajú na povrch, potom ich necháme na najslabšom ohni krátko dôjsť.
Z bravčoviny a hovädziny
Do 2 PL mlieka namočíme 1 plátok hriankového chleba a rozmačkáme. Pridáme 1 nadrobno nakrájanú mladú cibuľku, 70 g kukuričnej múky, 1 žĺtok, 1 nakrájanú papričku čili, 2 PL strúhanky, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, trochu nasekanej bazalky a 1/2 ČL tymianu.
Suroviny premiešame s 200 g mletého hovädzieho mäsa a 100 g mletého bravčového mäsa, osolíme a okoreníme. Z hmoty vykrajujeme lyžičkou rovnako veľké kúsky a rukami tvarujeme malé knedličky. Uložíme ich na tácku posypanú strúhankou a necháme stuhnúť v chladničke. Knedličky povaríme v osolenej vode alebo v polievke a počkáme, kým samy nevyplávajú.
So špenátom a s jahňacinou
Dva plátky hriankového chleba zľahka zvlhčíme zeleninovým vývarom z bujónu. Otrháme listy z 2 hrstí čerstvého špenátu a umyjeme v studenej vode. Pomelieme 150 g teľacieho mäsa, 150 g teľacej pečene, 2 strúčiky cesnaku, 1 malú cibuľu, špenát a hriankové chleby.
Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom a vmiešame 1 PL hladkej múky a 2 PL strúhanky. Z hmoty vykrajujeme rovnako veľké kúsky. V dlaniach posypaných strúhankou tvarujeme drobné knedličky. Varíme na miernom ohni v 500 ml vývaru. Keď knedličky vyplávajú na hladinu, stíšime oheň a necháme ich ešte 3 minúty dôjsť.
Klobáskové
Na kocky nakrájame 2 plátky hriankového chleba, zvlhčíme 1 rozšľahaným vajcom a premiešame so 100 g pomletej štipľavej paprikovej klobásy a 250 g mletého bravčového mäsa. Zmes dochutíme soľou, mletým čiernym korením, 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate, niekoľkými lístkami čerstvého majoránu a 1/4 ČL štipľavej papriky.
Všetko dôkladne premiešame. Lyžičkou vykrajujeme rovnako veľké kúsky a rukami tvarujeme guľaté knedličky. Dáme ich do misky s 1 PL oleja a krúživým pohybom omastíme. Pečieme ich 5 minút pri 200 °C. Knedličky vložíme do vriacej polievky krátko pred dokončením a chvíľku ich povaríme.
S lososom
Do hrnca dáme 120 ml vody a 120 ml mlieka. Pridáme 110 g masla, soľ, mleté biele korenie a muškátový oriešok. Všetko pomaly privedieme do varu.
Keď sa maslo roztopí, vsypeme do hrnca naraz 150 g hladkej múky a rýchlo miešame dovtedy, kým sa hmota neprestane lepiť na okraje hrnca. Takto si pripravíme tzv. odpaľované cesto. Odstavíme ho z ohňa, dáme do misy a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Do cesta zapracujeme 1 vajce. Zomelieme 200 g mäsa z lososa a vmiešame do pripraveného cesta. Lyžičkou odkrajujeme z cesta drobné kúsky a v dlaniach formujeme podlhovasté valčeky. Ukladáme ich na hladkou múkou posypanú tácku a naraz vložíme do vriacej osolenej vody. Len čo knedličky vyplávajú na povrch, stíšime oheň na minimum a necháme 3 minúty dôjsť. Knedličky vyberieme a vložíme do ľadovej vody.