Máme tu niečo pre milovníkov ostrých jedál: Stačí kečup či štipka čili a vyčaríte výborné jedlá
3. 3. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:14)

Zdroj: ANZA
Stačí štipka čili alebo ostrý kečup a vyčaríte fantastické jedlá. Vyskúšajte tieto recepty!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Zdroj: Petra Mitringová
Hovädzie mäso s pikantnou omáčkou
6 porcií
Mletým čiernym korením posypeme 800 g hovädzieho mäsa v celku. V širšom hrnci rozpálime olej a mäso opekáme zo všetkých strán 3-4 minúty. Vyberieme, do hrnca vložíme 60 g prerastenej údenej slaniny pokrájanej nadrobno, 1 nakrájanú cibuľu a opečieme. Zalejeme mäsovým vývarom, vložíme opečené mäso, pridáme 1-2 bobkové listy, 3-4 zrnká celého nového korenia, štipku mletého čili, zväzok čerstvých bylín, prikryjeme pokrievkou a udusíme domäkka. Udusené mäso, bobkový list, zrnká korenia a zväzok bylín vyberieme. Šťavu s cibuľou a so slaninou rozmixujeme. Na troche oleja opražíme múku s mletou červenou paprikou, podlejeme vývarom a dohladka vymiešame. Vlejeme do rozmixovanej šťavy, pridáme 2-3 sterilizované uhorky pokrájané nadrobno a prehrejeme. Mäso nakrájame na plátky, prelejeme omáčkou a posypeme 2 uhorkami nakrájanými nadrobno. Podávame so zemiakovými knedľami.
Zdroj: ANZA
Hovädzie mäso s pikantnou omáčkou
Pikantný rezeň
4 porcie
Nakrájame 500 g bravčového stehna na rezne. Naklepeme ich, osolíme a obalíme klasickým spôsobom v trojobale. Mäso najskôr obalíme v hladkej múke, potom vo vyšľahaných osolených vajciach a nakoniec v strúhanke. Rezne vypražíme v dostatočnom množstve rozohriateho oleja. Pripravíme 700 ml leča s 300 ml ostrého kečupu a necháme prejsť varom. Na menší pekáč vylejeme polovicu leča, poukladáme rezne a zalejeme druhou polovicou leča. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút. Podávame s ryžou, hranolčekmi alebo so šalátom.
Zdroj: ANZA
Pikantný rezeň
Šošovicová polievka
6 porcií
Vo väčšom hrnci rozpálime olej a krátko na ňom opečieme 2 lyžice rasce a štipku drvených papričiek čili, kým korenie nezačne uvoľňovať arómu. Lyžicou vyberieme asi polovicu opečených korenín a odložíme nabok. V prípade potreby do hrnca doplníme ešte 4 lyžice olivového oleja, pridáme
600 g mrkvy nastrúhanej nahrubo, 140 g lúpanej červenej šošovice, 1 l zeleninového vývaru a 130 ml mlieka. Varíme pri miernej teplote asi 15 minút, kým šošovica nezmäkne. Polievku osolíme a okoreníme. Pred podávaním ozdobíme každú porciu jogurtom a opečenými koreninami.
Zdroj: ANZA
Šošovicová polievka