Mandľová torta s marcipánom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 280 gram hladká múka, 2 čajová lyžička prášok do pečiva, 0.25 čajová lyžička soľ, 110 gram mleté mandle, 240 gram maslo, 400 gram krupicový cukor, 4 kus vajce, 2 čajová lyžička mandľová esencia, 250 mililiter mlieko, 250 gram krupicový cukor, 250 mililiter voda, 1 čajová lyžička mandľová esencia, 2 polievková lyžica sekané mandľové lupienky, ružové potravinárske farbivo, 175 gram mandľové lupienky, 250 gram marcipán, ružové potravinárske farbivo, práškový cukor, žlté cukrové kvetinky
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dve okrúhle formy (s priemerom 20 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2. Múku spojíme s práškom do pečiva, so soľou a s mletými mandľami. Maslo vyšľaháme spolu s cukrom dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia a následne aj mandľovú esenciu. Zamiešame do múčnej zmesi a pridáme aj mlieko.
3. Hladké cesto rozdelíme do pripravených foriem, uhladíme a pečieme 25 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
4. Na sirup zmiešame cukor a vodu. Zohrievame, až kým sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu a necháme bez miešania vrieť asi 2 minúty. Stiahneme a chladíme 5 minút. Pridáme mandľovú esenciu a pár kvapiek farbiva. Zamiešame do najemno nasekaných mandľových lupienkov.
5. Korpusy vyberieme z foriem a potrieme mandľovým sirupom. Jeden korpus posypeme nasekanými mandľami, polejeme zvyšným sirupom a zakryjeme druhým korpusom.
6. Marcipán zafarbíme ružovým farbivom, vyvaľkáme na práškovým cukrom posypanej doske a vykrojíme pás široký 4 cm a dlhý ako obvod torty. Zo zvyšku vykrojíme 2 veľké motýliky. Pás potrieme sirupom a prilepíme po obvode na spodok torty. Povrch posypeme práškovým cukrom a ozdobíme cukrovými kvetinkami a motýľmi.