Mandľová torta s maslovým krémom
18. 6. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: isifa
Čas prípravy: 50 minút, 16 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 50 g hladkej múky, 100 g mletých mandlí, 1 chemicky neošetrený citrón, pár kvapiek horkej mandľovej arómy
Plnka: 1 balíček vanilkového pudingu, 500 ml mlieka, 125 g masla, 125 g práškového cukru, 150 g mletých mandlí, 2 až 3 PL kakaa
Ozdoba: 20 trubičiek, kakao, hrsť strieborných cukrových perličiek, pralinky
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 195 °C. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom a s vanilkovým cukrom dopenista. Na mandle preosejeme múku, pridáme citrónovú šťavu a strúhanú kôru, arómu, premiešame a zmes zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Opatrne vmiešame bielky. Formu vystelieme papierom na pečenie.
2. Cesto naplníme do formy a pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút. Potom formu vyberieme, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku, odstránime papier na pečenie. Vychladnutý korpus dvakrát vodorovne prekrojíme.
3. Na plnku zmiešame vanilkový puding s 3 až 4 PL studeného mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu, vlejeme do neho mlieko s pudingom a metličkou miešame 2 až 3 minúty. Puding dáme bokom, necháme ho vychladnúť (občas ho premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža). Zmäknuté maslo vymiešame metličkou spolu s cukrom a po lyžičkách ho zapracujeme do pudingu.
4. Na panvici bez tuku opečieme mandle a zapracujeme ich do krému. Asi 1/4 krému odložíme bokom a zvyšok zmiešame s kakaom.
5. Do tortovej formy dáme prvú časť korpusu, navrch rozdelíme 1/3 svetlého krému, potom natrieme tenkú vrstvu tmavého krému. Vložíme druhý korpus, opäť nanesieme svetlý aj tmavý krém a vložíme posledný korpus. Zvyšný krém nanesieme navrch aj na boky, zvyšok dáme do cukrárenského vrecka a navrch nastriekame malé špice.
6. Po obvode rozdelíme trubičky. Na záver vrch zľahka posypeme kakaom a ozdobíme cukrovými perličkami a pralinkami.
Čas pečenia: 65 minút
Čas chladenia: 90 minút