Mandľové kolieska
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 25 porcií
Potrebujeme: 120 gram hladká múka, 100 gram práškový cukor, 90 gram maslo, 60 gram mleté mandle, 1 kus vaječný žĺtok, 0.5 kus citrón, 2 polievková lyžica mandľový likér, soľ
1. Múku zmiešame s mandľami, 30 g práškového cukru, so štipkou soli a s nastrúhanou citrónovou kôrou. Do zmesi vyhĺbime jamku, do ktorej nalejeme žĺtok a 1 PL likéru. Maslo nasekáme na menšie časti a pridáme k múke. Nožom všetko spracujeme na mrveničku, z ktorej následne rukami rýchlo vymiesime hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 60 minút.
2. Rúru predhrejeme na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
3. Cesto rozdelíme na 4 časti, ktoré vytvarujeme do valca. Nakrájame na rovnako veľké kúsky. Každý vyvaľkáme na dlhší valček, ktorého konce spojíme do koliesok. Preložíme na plech a pečieme 6 až 8 minút.
4. Dáme na mriežku vychladnúť.
5. Zvyšok práškového cukru vymiešame s 1 PL mandľového likéru a s asi 2 PL horúcej vody na polevu. Potrieme ňou vrch koliesok a necháme zaschnúť.