Reklama

Marhuľová tarta s makom a mandľami

Marhuľová tarta s makom a mandľami

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

25 minút, 8 porcií

Potrebujeme: 200 gram hotové krehké (linecké) cesto, 125 gram hladká múka, 240 gram maslo, 240 gram krupicový cukor, 250 gram mleté mandle, 3 kus väčšie vajce, 1 čajová lyžička vanilková esencia, 0.25 čajová lyžička soľ, 100 gram mak, 3 polievková lyžica mlieko, 12 kus zrelé marhule, 120 gram mandľové lupienky, 80 gram med

1.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,75 cm, vyrežeme z neho kruh s priemerom 20 cm a vložíme do formy na tartu (Ø 20 cm), ale len na dno formy, nie po bokoch. Popicháme vidličkou, prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme bokom.

2.

Do misy dáme maslo, cukor, mleté mandle, vajcia, vanilkovú esenciu a soľ. Vyšľaháme na hladkú a krémovú zmes. Pridáme múku a miešame, kým sa zmes nespojí. Polovicu nanesieme do tartovej formy na hotové cesto a potiahneme ju aj po okrajoch formy.

3.

Do zvyšku zmesi pridáme mak a mlieko a dôkladne premixujeme. Lyžicou poukladáme kôpky na cesto, a obložíme polovicami marhúľ a mandľovými lupienkami. Potrieme väčšinou ohriateho medu. Dáme piect na 40 až 50 minút, kým koláč pekne nezozlatne.

4.

Vyberieme a necháme vychladnúť, až potom vyberieme z formy a pred podávaním potrieme zvyškom ohriateho medu.