Marhuľový perník
2. 3. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:33)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút, čas pečenia: 30 – 40 minút, pre celú rodinu
Potrebujeme: 100 g kryštál. cukru, 1 lyžica + 200 ml vody, 1 lyžica octu, 4 vajcia, 200 g prášk. cukru, 100 ml olivového oleja, 1 lyžička mletej škorice, štipka mletých klinčekov, kôra z 1/2 citróna, 250 g hladkej múky, 1 balíček prášku do perníka, 2 lyžice kakaa, 500 g marhúľ, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu, šľahačka na potretie, mletá škorica na ozdobu
Postup:
1. Do hrnca dáme kryštálový cukor, lyžicu vody a octu, necháme skaramelizovať, zalejeme 200 ml vody, varíme približne 10 minút, odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, vmiešame olej, škoricu, klinčeky, ostrúhanú citrónovú kôru a do zmesi pomaly zapracujeme vychladnutý karamel. Pridáme múku preosiatu s práškom do perníka a s kakaom. Do zmesi zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
3. Marhule umyjeme, očistíme, zbavíme kôstok a pokrájame na malé kocky. Primiešame do cesta.
4. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu a upečieme vo vyhriatej rúre. Povrch vychladnutého perníka potrieme šľahačkou a posypeme škoricou.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4