MAŠKRŤTE zdravo a bez výčitiek: S TÝMITO dobrotami sa sladkého vzdať pri diéte nemusíte!
29. 1. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:43)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak sa snažíte zdravšie žiť alebo možno schudnúť, neznamená to, že sa musíte vzdať sladkého. Neveríte? Tieto naše dobroty obsahujú minimum cukru, pritom chutia fantasticky. Vyskúšajte!
Fazuľové brownies
12 kúskov
225 g fazule kidney v náleve (zliatej) ● 80 g jablkového pyré bez cukru ● 200 g bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky) ● 100 g trstinového cukru (alebo brezového) ● 2 vajcia ● 40 g kakaa ● 1/2 ● 1 balíček vanilkového cukru ● čokoláda na posypanie
Fazuľu rozmixujeme s jablkovým pyré, postupne pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame hladké cesto. Ako posledné pridáme ovocie a zľahka premiešame. Formu vystelieme papierom na pečenie a vlejeme cesto. Povrch uhladíme a posypeme čokoládou. Pečieme pri teplote 170 °C asi 50 minút.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Fazuľové brownies
Mramorová bábovka
20 kúskov
SVETLÉ CESTO: 150 g brezového cukru (xylitol) ● štipka soli ● 1 vanilkový struk ● 250 g zmäknutého masla ● 4 vajcia ● 160 ml mlieka ● 75 g kokosovej múky ● 225 g mandľovej múky ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva
TMAVÉ CESTO: 80 g brezového cukru ● 40 g kakaa ● 50 g mletých lieskových orechov ● 8 PL mlieka
OKREM TOHO: 50 g horkej čokolády na poliatie
Rúru vyhrejeme na 180 °C, formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme trochou mandľovej múky. Na cesto vyšľaháme cukor, soľ, vanilkovú dreň a maslo dokrémova. Pridáme vajcia a mlieko a vymiešame. Vsypeme všetky tri múky aj prášok do pečiva a vymiešame hladké cesto. Polovicu nalejeme do pripravenej formy. Zvyšok cesta zmiešame s 80 g cukru, kakaom, orechmi a mliekom a vypracujeme tmavé cesto. Nalejeme do formy a zľahka premiešame so svetlým cestom, aby nám vznikol pekný mramorový efekt. Pečieme na spodnej koľajničke asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame poliate rozpustenou čokoládou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mramorovaná bábovka
Tvarohová buchta
8 kúskov
500 g nízkotučného tvarohu ● 200 ml nízkotučného mlieka ● 3 vajcia ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 80 g brezového cukru ● šťava a kôra z 1/2 citróna
Rúru predhrejeme na 175 °C. Všetky ingrediencie dáme do misy a vymiešame hladké cesto. Nalejeme do silikónovej formy s priemerom 20 cm a pečieme asi 50 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Až potom vyklopíme z formy. Môžeme posypať práškovým brezovým cukrom alebo podávať s ovocným pyré.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tvarohová buchta
Čučoriedkový mrveničkový koláč
16 kúskov
300 g mandľovej múky ● 70 g brezového cukru ● 200 g masla ● štipka soli ● 1 vajce
NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 100 g brezového cukru ● 1/2 ČL xantanovej gumy (kukuričného škrobu) ● šťava 1 citróna ● 2 vajcia ● 350 g čučoriedok
NA MRVENIČKU: 100 g masla ● 150 g mandľovej múky ● 100 g brezového cukru
Studené maslo nakrájame na kocky a spolu s cukrom, mandľami, so soľou a s vajcom rýchlo vypracujeme cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Na mrveničku zmiešame maslo s cukom a mandľovou múkou a dáme do chladničky. Na krém zmiešame mascarpone s cukrom, so xantanovou gumou, s citrónovou šťavou a vymiešame hladký krém. Po jednom zamiešame vajcia a nakoniec čučoriedky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme na plech a potrieme krémom. Pečieme 15 minút. Potom posypeme mrveničkou a dopekáme ešte 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Čučoriedkový mrveničkový koláč
Čokoládovo-banánové mafinky
12 kúskov
50 g horkej čokolády (70 %) ● 3 zrelé banány ● 75 g špaldovej múky ● 2 ČL vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva) ● 150 g mletých mandlí ● 2 vajcia ● 3 PL medu ● 100 ml repkového oleja
Rúru predhrejeme na 175 °C. Mafinový plech vystelieme papierovými košíčkami. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme. V mise zmiešame múku s mandľami a vínnym kameňom. Vajcia vyšľaháme s medom a olejom dohladka. Vmiešame rozpustenú čokoládu a roztlačené banány. Opatrne zapracujeme múčnu zmes. Cesto nanesieme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Čokoládovo-banánové mafinky