Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

MAŠKRŤTE zdravo a bez výčitiek: S TÝMITO dobrotami sa sladkého vzdať pri diéte nemusíte!

Mramorovaná bábovka

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak sa snažíte zdravšie žiť alebo možno schudnúť, neznamená to, že sa musíte vzdať sladkého. Neveríte? Tieto naše dobroty obsahujú minimum cukru, pritom chutia fantasticky. Vyskúšajte!

Fazuľové brownies

12 kúskov

225 g fazule kidney v náleve (zliatej) ● 80 g jablkového pyré bez cukru ● 200 g bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky) ● 100 g trstinového cukru (alebo brezového) ● 2 vajcia ● 40 g kakaa ● 1/2 ● 1 balíček vanilkového cukru ● čokoláda na posypanie

Fazuľu rozmixujeme s jablkovým pyré, postupne pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame hladké cesto. Ako posledné pridáme ovocie a zľahka premiešame. Formu vystelieme papierom na pečenie a vlejeme cesto. Povrch uhladíme a posypeme čokoládou. Pečieme pri teplote 170 °C asi 50 minút.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Fazuľové brownies

Mramorová bábovka

20 kúskov

SVETLÉ CESTO: 150 g brezového cukru (xylitol) ● štipka soli ● 1 vanilkový struk ● 250 g zmäknutého masla ● 4 vajcia ● 160 ml mlieka ● 75 g kokosovej múky ● 225 g mandľovej múky ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva

TMAVÉ CESTO: 80 g brezového cukru ● 40 g kakaa ● 50 g mletých lieskových orechov ● 8 PL mlieka

OKREM TOHO: 50 g horkej čokolády na poliatie

Rúru vyhrejeme na 180 °C, formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme trochou mandľovej múky. Na cesto vyšľaháme cukor, soľ, vanilkovú dreň a maslo dokrémova. Pridáme vajcia a mlieko a vymiešame. Vsypeme všetky tri múky aj prášok do pečiva a vymiešame hladké cesto. Polovicu nalejeme do pripravenej formy. Zvyšok cesta zmiešame s 80 g cukru, kakaom, orechmi a mliekom a vypracujeme tmavé cesto. Nalejeme do formy a zľahka premiešame so svetlým cestom, aby nám vznikol pekný mramorový efekt. Pečieme na spodnej koľajničke asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame poliate rozpustenou čokoládou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Mramorovaná bábovka

Tvarohová buchta

8 kúskov

500 g nízkotučného tvarohu ● 200 ml nízkotučného mlieka ● 3 vajcia ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 80 g brezového cukru ● šťava a kôra z 1/2 citróna

Rúru predhrejeme na 175 °C. Všetky ingrediencie dáme do misy a vymiešame hladké cesto. Nalejeme do silikónovej formy s priemerom 20 cm a pečieme asi 50 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Až potom vyklopíme z formy. Môžeme posypať práškovým brezovým cukrom alebo podávať s ovocným pyré.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Čučoriedkový mrveničkový koláč

16 kúskov

300 g mandľovej múky ● 70 g brezového cukru ● 200 g masla ● štipka soli ● 1 vajce

NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 100 g brezového cukru ● 1/2 ČL xantanovej gumy (kukuričného škrobu) ● šťava 1 citróna ● 2 vajcia ● 350 g čučoriedok

NA MRVENIČKU: 100 g masla ● 150 g mandľovej múky ● 100 g brezového cukru

Studené maslo nakrájame na kocky a spolu s cukrom, mandľami, so soľou a s vajcom rýchlo vypracujeme cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Na mrveničku zmiešame maslo s cukom a mandľovou múkou a dáme do chladničky. Na krém zmiešame mascarpone s cukrom, so xantanovou gumou, s citrónovou šťavou a vymiešame hladký krém. Po jednom zamiešame vajcia a nakoniec čučoriedky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme na plech a potrieme krémom. Pečieme 15 minút. Potom posypeme mrveničkou a dopekáme ešte 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Čučoriedkový mrveničkový koláč

Čokoládovo-banánové mafinky

12 kúskov

50 g horkej čokolády (70 %) ● 3 zrelé banány ● 75 g špaldovej múky ● 2 ČL vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva) ● 150 g mletých mandlí ● 2 vajcia ● 3 PL medu ● 100 ml repkového oleja

Rúru predhrejeme na 175 °C. Mafinový plech vystelieme papierovými košíčkami. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme. V mise zmiešame múku s mandľami a vínnym kameňom. Vajcia vyšľaháme s medom a olejom dohladka. Vmiešame rozpustenú čokoládu a roztlačené banány. Opatrne zapracujeme múčnu zmes. Cesto nanesieme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Čokoládovo-banánové mafinky

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.