Bravčové kocky na zázvore

4 porcie

800 g bravčového pleca ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL hladkej múky ● 50 g nesladeného kandizovaného zázvoru

Mäso očistíme, nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. V hrnci rozpálime olej, na ktorom cibuľu nakrájanú nadrobno opečieme dosklovita. Pridáme mäso a pretlačený cesnak. Všetko sprudka orestujeme a podlejeme vodou. Necháme dusiť. Keď je mäso skoro mäkké, poprášime ho hladkou múkou a pridáme kandizovaný zázvor. Premiešame, podlejeme znova vodou a povaríme ešte 15 minút domäkka.

Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 50 minút

Bravčové kocky na zázvore
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Panenka v kaši

4 porcie

1 bravčová panenka ● mleté čierne korenie ● soľ ● olej ● 700 g zemiakov ● 50 ml mlieka ● 50 g masla ● 50 g sterilizovaných sušených rajčín ● 50 g tvrdého syra ● rozmarín

Panenku v celku umyjeme, potrieme olejom, osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Chvíľu necháme marinovať v chlade. Zemiaky uvaríme domäkka, ešte horúce roztlačíme, pridáme mlieko a maslo. Vmiešame nakrájané rajčiny, nasekaný rozmarín a nastrúhaný syr. Poriadne premiešame. Mäso sprudka opečieme na horúcom oleji z každej strany, aby sa zatiahla. Vložíme do stredu zapekacej misy. Z každej strany navrstvíme zemiakovú kašu a dáme piecť na 30 minút pri teplote 220 °C.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút

Panenka v kaši
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Pečené bravčové s fazuľou

4 porcie

2 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL mletej červenej papriky ● 500 g bravčového mäsa ● 400 g konzerva bielej fazule cannellini ● 400 g paradajkového pretlaku
● 1 PL hnedého cukru ● 100 g slaniny

Zmiešame olej, pretlačený cesnak a papriku. Pridáme fazuľu, pretlak, cukor a slaninu nakrájanú na kocky. Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na steaky a vložíme do misy s marinádou. Premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút, kým nie je mäso mäkké. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút

Pečené bravčové s fazuľou
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK