Máte alergiu na mlieko? Týchto 5 receptov pripravíte bez neho, ale chutia SUPER, vyskúšajte!
12. 7. 2019, 13:00

Zdroj: Shutterstock.com
Obávate sa, ako doma dopadne bezmliečne varenie či pečenie? Vyskúšajte tieto naše recepty, uvidíte, že je to hračka!

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Krémová banánová kaša
2 PORCIE
● pol šálky quinoových vločiek
● 1 šálka kokosového mlieka
● 2 lyžice strúhaného kokosu
● 1 banán
● 1 lyžica medu
● + ovocie a orechy na ozdobenie
V malom hrnci zalejte vločky kokosovým mliekom, pridajte strúhaný kokos, med a na miernom ohni povarte približne 5 minút. V miske roztlačte banán vidličkou, primiešajte do uvarenej zmesi a rozdeľte na dve porcie. Ozdobte orechmi a ovocím podľa potreby.
Príprava: 5 minút
Varenie: 5 minút
Zdroj: Alex Rymšinová
V malom hrnci zalejte vločky kokosovým mliekom, pridajte strúhaný kokos, med a na miernom ohni povarte približne 5 minút.
Sezamové tyčinky
10-15 KUSOV
● 1 šálka mletých mandlí
● pol šálky pohánkovej múky
● štvrť šálky sezamu
● 2 lyžice psyllia
● 1 lyžička soli
● 1 lyžička oregana
● 2 lyžice chia
● 1 šálka vody
Vo veľkej mise dobre premiešajte všetky suché ingrediencie a zalejte ich vodou. Miešaním spojte do hustého cesta a nechajte 5 minút odstáť. Z cesta formujte tyčinky s priemerom asi 1,5 cm. Od hrúbky jednotlivých tyčiniek závisí aj čas pečenia. Orientujte sa teda podľa zlatistej farby a hnednutia tyčiniek. Môžu byť jemné a mäkké alebo chrumkavé a pečené dlhšie – to závisí len od vás. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 minút.
Príprava: 15 minút
Pečenie: 30 minút
Zdroj: Alex Rymšinová
Môžu byť jemné a mäkké alebo chrumkavé a pečené dlhšie – to závisí len od vás.
Pestrý šalát s falošným syrovým dresingom
1 PORCIA
● za veľkú hrsť listovej zeleniny
● štvrť avokáda
● pol granátového jablka
● 1 jarná cibuľka
● za hrsť čerstvého koriandra
● citrónová šťava
● pár kvapiek balzamového octu
● soľ, korenie
Na dresing:
● pol šálky namočených kešu orieškov
● 1 lyžica lahôdkového droždia
● 1 lyžica olivového oleja
● 1 lyžica citrónovej šťavy
● 1 lyžička horčice
● soľ, korenie
Očistenú listovú zeleninu ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Pridajte pár kvapiek balzamového octu a dobre premiešajte. Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, očistené jadierka granátového jablka a avokádo nakrájané na plátky. Dresing pripravte rozmixovaním všetkých ingrediencií dohladka. Kešu oriešky treba nechať namočené vo vode minimálne hodinu, ideálne aj 4 hodiny, ak máte čas (dresing tak bude krémovejší). Šalát zalejte dresingom a zvrchu ozdobte čerstvým koriandrom nakrájaným najemno.
Príprava: 15 minút
Zdroj: Alex Rymšinová
Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, očistené jadierka granátového jablka a avokádo nakrájané na plátky.
Medové kura s figami
2 PORCIE
● 2 kuracie prsia
● 6-7 čerstvých fíg
● 1 cibuľa
● soľ, korenie
● olivový olej
Na marinádu:
● 2 lyžice medu
● 2 lyžice olivového oleja
● 1 lyžica balzamového octu
● 1 lyžica citrónovej šťavy
● 1 lyžička dijonskej horčice
● strúčik cesnaku
● oregano
Figy prekrojte na polovicu a cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky. Poukladajte na plech potretý olivovým olejom a jemne osoľte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút. Zatiaľ očistite kuracie prsia a pripravte marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Kuracie prsia namočte do marinády a rozohrejte panvicu s olivovým olejom. Kuracie prsia jemne opečte, približne minútu na každej strane. Potom ich pridajte k figám do rúry, zalejte marinádou a pečte ďalších 10-15 minút. Podávajte s ľubovoľnou prílohou či so šalátom.
Príprava: 15 minút
Pečenie: 30 minút
Zdroj: Alex Rymšinová
Kuracie prsia namočte do marinády a rozohrejte panvicu s olivovým olejom.
Kokosová zmrzlina
8 PORCIÍ
● 800 ml plnotučného kokosového mlieka
● 3-4 lyžice medu
● 1 kopcovitá lyžička guarovej gumy
● štvrť lyžičky soli
● 1 lyžička vanilkového extraktu
● med a oriešky na ozdobu
Z mlieka odlejte 100 ml a zvyšok vlejte do hrnca a ohrievajte na slabom plameni (občas premiešajte). Pridajte štipku soli a med, opäť dobre premiešajte. Vo zvyšnom mlieku rozmixujte guarovú gumu. Aby vám nevznikli hrudky, najprv ju vymiešajte v polovici mlieka a postupne prilievajte zvyšných 50 ml. Hotovú zmes z guarovej gumy pridajte do teplého kokosového mlieka a mierne zvýšte teplotu – mlieko však nesmie vrieť. Pri občasnom premiešavaní ho nechajte na strednom plameni 15-20 minút, kým nezhustne. Potom ho odstavte a pridajte vanilkový extrakt. Zmes prelejte do podlhovastej formy na pečenie a nechajte prirodzene vychladnúť. Potom vložte minimálne na 4 hodiny do chladničky. Keď je zmes dobre vychladená, poriadne ju premiešajte a vložte na 4-5 hodín do mrazničky. Každú hodinu ju však vyberte, dobre premiešajte a dajte zase zamraziť. Hotovú zmrzlinu podávajte s medom a orieškami, prípadne s čerstvým ovocím.
Príprava: 20 minút
Mrazenie: 10 hodín
Zdroj: Alex Rymšinová
Bezlaktózová zmrzlina bez vajec bude mrznúť od krajov a nerovnomerne.