Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte alergiu na mlieko? Týchto 5 receptov pripravíte bez neho, ale chutia SUPER, vyskúšajte!

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Obávate sa, ako doma dopadne bezmliečne varenie či pečenie? Vyskúšajte tieto naše recepty, uvidíte, že je to hračka!

Krémová banánová kaša

2 PORCIE

● pol šálky quinoových vločiek

● 1 šálka kokosového mlieka

● 2 lyžice strúhaného kokosu

● 1 banán

● 1 lyžica medu

● + ovocie a orechy na ozdobenie

V malom hrnci zalejte vločky kokosovým mliekom, pridajte strúhaný kokos, med a na miernom ohni povarte približne 5 minút. V miske roztlačte banán vidličkou, primiešajte do uvarenej zmesi a rozdeľte na dve porcie. Ozdobte orechmi a ovocím podľa potreby.

Príprava: 5 minút

Varenie: 5 minút

Zdroj: Alex Rymšinová

V malom hrnci zalejte vločky kokosovým mliekom, pridajte strúhaný kokos, med a na miernom ohni povarte približne 5 minút.

Sezamové tyčinky

10-15 KUSOV

● 1 šálka mletých mandlí

● pol šálky pohánkovej múky

● štvrť šálky sezamu

● 2 lyžice psyllia

● 1 lyžička soli

● 1 lyžička oregana

● 2 lyžice chia

● 1 šálka vody

Vo veľkej mise dobre premiešajte všetky suché ingrediencie a zalejte ich vodou. Miešaním spojte do hustého cesta a nechajte 5 minút odstáť. Z cesta formujte tyčinky s priemerom asi 1,5 cm. Od hrúbky jednotlivých tyčiniek závisí aj čas pečenia. Orientujte sa teda podľa zlatistej farby a hnednutia tyčiniek. Môžu byť jemné a mäkké alebo chrumkavé a pečené dlhšie – to závisí len od vás. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 minút.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 30 minút

Zdroj: Alex Rymšinová

Môžu byť jemné a mäkké alebo chrumkavé a pečené dlhšie – to závisí len od vás.

Pestrý šalát s falošným syrovým dresingom

1 PORCIA

● za veľkú hrsť listovej zeleniny

● štvrť avokáda

● pol granátového jablka

● 1 jarná cibuľka

● za hrsť čerstvého koriandra

● citrónová šťava

● pár kvapiek balzamového octu

● soľ, korenie

Na dresing:

● pol šálky namočených kešu orieškov

● 1 lyžica lahôdkového droždia

● 1 lyžica olivového oleja

● 1 lyžica citrónovej šťavy

● 1 lyžička horčice

● soľ, korenie

Očistenú listovú zeleninu ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Pridajte pár kvapiek balzamového octu a dobre premiešajte. Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, očistené jadierka granátového jablka a avokádo nakrájané na plátky. Dresing pripravte rozmixovaním všetkých ingrediencií dohladka. Kešu oriešky treba nechať namočené vo vode minimálne hodinu, ideálne aj 4 hodiny, ak máte čas (dresing tak bude krémovejší). Šalát zalejte dresingom a zvrchu ozdobte čerstvým koriandrom nakrájaným najemno.

Príprava: 15 minút

Zdroj: Alex Rymšinová

Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, očistené jadierka granátového jablka a avokádo nakrájané na plátky.

Medové kura s figami

2 PORCIE

● 2 kuracie prsia

● 6-7 čerstvých fíg

● 1 cibuľa

● soľ, korenie

● olivový olej

Na marinádu:

● 2 lyžice medu

● 2 lyžice olivového oleja

● 1 lyžica balzamového octu

● 1 lyžica citrónovej šťavy

● 1 lyžička dijonskej horčice

● strúčik cesnaku

● oregano

Figy prekrojte na polovicu a cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky. Poukladajte na plech potretý olivovým olejom a jemne osoľte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút. Zatiaľ očistite kuracie prsia a pripravte marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Kuracie prsia namočte do marinády a rozohrejte panvicu s olivovým olejom. Kuracie prsia jemne opečte, približne minútu na každej strane. Potom ich pridajte k figám do rúry, zalejte marinádou a pečte ďalších 10-15 minút. Podávajte s ľubovoľnou prílohou či so šalátom.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 30 minút

Zdroj: Alex Rymšinová

Kuracie prsia namočte do marinády a rozohrejte panvicu s olivovým olejom.

Kokosová zmrzlina

8 PORCIÍ

● 800 ml plnotučného kokosového mlieka

● 3-4 lyžice medu

● 1 kopcovitá lyžička guarovej gumy

● štvrť lyžičky soli

● 1 lyžička vanilkového extraktu

● med a oriešky na ozdobu

Z mlieka odlejte 100 ml a zvyšok vlejte do hrnca a ohrievajte na slabom plameni (občas premiešajte). Pridajte štipku soli a med, opäť dobre premiešajte. Vo zvyšnom mlieku rozmixujte guarovú gumu. Aby vám nevznikli hrudky, najprv ju vymiešajte v polovici mlieka a postupne prilievajte zvyšných 50 ml. Hotovú zmes z guarovej gumy pridajte do teplého kokosového mlieka a mierne zvýšte teplotu – mlieko však nesmie vrieť. Pri občasnom premiešavaní ho nechajte na strednom plameni 15-20 minút, kým nezhustne. Potom ho odstavte a pridajte vanilkový extrakt. Zmes prelejte do podlhovastej formy na pečenie a nechajte prirodzene vychladnúť. Potom vložte minimálne na 4 hodiny do chladničky. Keď je zmes dobre vychladená, poriadne ju premiešajte a vložte na 4-5 hodín do mrazničky. Každú hodinu ju však vyberte, dobre premiešajte a dajte zase zamraziť. Hotovú zmrzlinu podávajte s medom a orieškami, prípadne s čerstvým ovocím.

Príprava: 20 minút

Mrazenie: 10 hodín

Zdroj: Alex Rymšinová

Bezlaktózová zmrzlina bez vajec bude mrznúť od krajov a nerovnomerne.

Vyberáme pre vás niečo PLUS