Tatry

Zemiakové pirohy s bryndzou
Na Luciu zvykli slobodné dievčatá u jednej z nich spoločne variť pirohy. Každá do jedného vložila lístok s menom svojho milého a tá, ktorej piroh vyplával ako prvý, sa mala v blízkej budúcnosti vydať za svojho vyvoleného.

Tatry
Zdroj: shutterstock

Zemiakové pirohy s bryndzou

4 porcie

1 kg zemiakov uvarených v šupe ● 1 vajce ● asi 250 g hrubej alebo polohrubej múky ● soľ ● 200 g bryndze ● 125 g údenej slaniny ● 1 téglik kyslej smotany ● 2 cibule ● 100 g masla ● pažítka podľa chuti

Vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame alebo prelisujeme do misy. Na plnku z nich odoberieme asi 250 g, pridáme bryndzu a spolu dobre rozmiešame. Na cesto zmiešame zemiaky, vajce, 1/2 ČL soli a múku a vypracujeme cesto. Podľa potreby ešte môžeme pridať múku, ak sa cesto priveľmi lepí. Zemiakové cesto nenechávame stáť, ale hneď ho rozvaľkáme, povykrajujeme kolieska, naplníme bryndzovou plnkou, preložíme a pospájame na pirohy. Varíme vo vriacej osolenej vode, jemne premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch, ešte krátko povaríme a potom hneď vyberáme do misy a premiešame s trochou masla. Slaninu nakrájame na rezančeky a opečieme nachrumkavo. Kúsky slaniny vyberieme a vo vypečenom tuku opražíme nakrájanú cibuľu. Pirohy podávame s opečenou slaninkou, cibuľou, lyžicou kyslej smotany a môžeme ešte posypať pažítkou. Výborne chutia s pohárom kyslého mlieka.

Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 8 minút

Zemiakové pirohy s bryndzou
Zdroj: archív

Belianske Tatry

Džatky
Tradičné východniarske džatky, alebo aj džadky, sú vlastne menšie valčeky (šúľance) zo zemiakového cesta, ktoré sa tradične podávajú pomastené bravčovou masťou a s opraženou slaninkou. Ich príprava je trochu iná ako príprava šúľancov. Svoj pôvod majú u Goralov, no rozšírili sa po celom východe.

Džatky

4 porcie

10 zemiakov ● 2 hrnčeky hrubej múky ● 120 g masla ● 1 cibuľa ● 150 g slaniny ● soľ

Očistené zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, aby časť vody zostala v hrnci. Zasypeme ich hrubou múkou a necháme prevrieť. Nemiešame. Hmotu postláčame tak, aby vznikla mäkká zmes, z ktorej rukami formujeme väčšie šúľance alebo guľôčky. Podávame poliate maslom s opraženou cibuľkou a so slaninou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút

Džatky
Zdroj: archív

Šariš

Šariš
Zdroj: shutterstock

Holúbky
Známe kapustové listy plnené mletým mäsom a ryžou majú svoju tradíciu aj na východe, kde nesmú chýbať na žiadnej svadbe, a to zväčša ako posledný chod. Svoje korene majú v období, keď do Uhorska vpadli Turci.

Šarišský jablčník
Tento jednoduchý koláč sa podarí naozaj každému. Suroviny sa zvyknú dávkovať v hrnčekoch, my však máme pre vás recept, kde nájdete presné množstvá.

Šarišský jablčník

24 kúskov

5 veľkých jabĺk ● 100 g nasekaných vlašských orechov ● 100 g čokolády na varenie ● 5 vajec ● 150 g kryštálového cukru ● 200 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 ČL škorice ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 1 hrnček oleja

Vajcia vyšľaháme v miske dopenista, postupne pridáme cukor a olej. Zapracujeme aj múku so soľou, škoricu a sódu bikarbónu. Na záver vmiešame nasekané orechy a čokoládu posekanú na kúsky. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a vmiešame do cesta. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto nalejeme do plechu, uhladíme a pečieme asi 40 minút.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút

Šarišský jablčník
Zdroj: archív

Zemplín

Koláč kračun
Typický zemplínsky koláč, štedrovečerný kračun alebo kračunik sa piekol na Vianoce, ale krájal sa až na Nový rok. Vtedy ho rozkrojili zo všetkých štyroch svetových strán. Cesto sa vyrábalo z pramenitej vody, v strede sa spravila jamka, do ktorej sa nakvapkal med. Podľa tradičných predstáv mal magickú silu, preto z neho musel dostať kúsok každý vrátane zvierat.

Bardejov
Zdroj: shutterstock

Zamagurie

Zamagurské pirohy
Zemiaky a bryndza – to sú hlavné ingrediencie tohto jednoduchého, rýchleho a hlavne veľmi chutného jedla. Rovnako ide o dve najdôležitejšie potraviny, ktoré živili ľud na nehostinnom Zamagurí (horný Spiš).

Zamagurské pirohy

4 až 6 porcií

1 kg zemiakov ● 2 vajcia ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● majorán ● 1 cibuľa ● 100 g strúhanky ● 100 g hladkej múky ● 300 ml mlieka ● bravčová masť

Na plnku: 500 g zemiakov uvarených v šupe ● 200 g bryndze ● mleté čierne korenie ● pažítka ● kôpor

Zemiaky ošúpeme, postrúhame, pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, majorán, cibuľu opraženú na slanine, strúhanku, hladkú múku a mlieko. Dobre vymiešame na hustejšie cesto. Na plnku pretlačíme uvarené zemiaky, pridáme bryndzu, korenie, nasekanú pažítku, kôpor a dobre premiešame. Za naberačku cesta dáme do horúcej masti na panvici, roztrieme na tvar kolieska, navrstvíme plnku, prikryjeme ďalšou naberačkou cesta a z oboch strán vypražíme doružova. Podávame podľa chuti s kyslou smotanou alebo cmarom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas vyprážania: 6 minút/1 kus

Zamagurské pirohy
Zdroj: archív