Máte doma aviváž? Vyskúšajte TIETO TRIKY a výsledok vás PREKVAPÍ! Nemusí byť len na pranie…
22. 10. 2024, 6:00

Zdroj: shutterstock
Používame ju na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Ale zvládne toho oveľa viac a môže byť skvelou pomocníčkou hneď na niekoľkých miestach.
Kúpeľňa
Kto by nechcel mať krásne žiarivú kúpeľňu? Ak zmiešate aviváž s vodou v pomere jeden diel aviváže na štyri diely vody, môžete ju používať ako klasický čistiaci prostriedok. Namočenou handričkou môžete umývať dlaždice, batérie, vaňu, ale napríklad aj sklo v sprchovacom kúte.
Zdroj: shutterstock
Hrebene a kefy na vlasy
Nezabudnite ani na hrebene a kefy. Aj tie si raz za čas zaslúžia umyť od nánosu najrôznejších nečistôt. Vykúpte ich vo vodnom kúpeli, do ktorého pridajte aviváž, a uvidíte, že budú ako nové.
Zdroj: shutterstock
Zasušený lak na vlasy
Aviváž si tiež poradí s nánosom zaschnutého laku na vlasy. Roztok pozostávajúci z jedného dielu aviváže a dvoch dielov vody dôkladne premiešajte a nalejte do rozprašovača. Nakoniec nastriekajte na špinavé miesta a zotrite suchou handričkou.
Zdroj: Shutterstock
Okná
Čisté okná bez šmúh získate nielen s chemickými prostriedkami. Vyskúšajte obyčajnú aviváž. Stačí, keď trochu pridáte do teplej vody, a potom okná vyleštíte. Prekvapia vás čisté aj perfektne lesklé sklené tabule.
Zdroj: Shutterstock
Pripáleniny
Roztok z aviváže si poradí dokonca aj s pripáleným hrncom alebo zapekacou miskou. Nemôžete sa zbaviť tejto odolnej špiny ani po dlhom odmáčaní? Zoberte si na pomoc aviváž. Stačí, keď pripálený riad necháte v roztoku cez noc odmočiť. Ráno ho už len klasicky umyjete. Uvidíte, že to už pôjde veľmi ľahko.
Zdroj: Shutterstock
Upratovanie kuchyne
Aviváž si poradí aj s upratovaním celej kuchyne. Odmastí, zbaví šmúh a zanechá dokonalý lesk, navyše s krásnou vôňou. Pripraveným roztokom z dvoch litrov vody a pol decilitra aviváže vyčistíte napríklad sklené skrinky alebo antikorové miesta, ktoré zdobia nepekné odtlačky prstov.
Zdroj: shutterstock
Bude sa hodiť: Domáci čistič
Horúca a osolená voda z varených zemiakov je vynikajúcim čističom. Ak vás trápia pripečené hrnce, príbory alebo pripálené sklo pri dvierkach rúry, nemusíte panikáriť. Skúste použiť zemiakovú vodu. Pomôže s odstránením mastnoty, ale skvele vyčistí aj rôzne nepríjemné povlaky.
Zdroj: shutterstock
Na čo nezabudnúť v záhrade
Ako správne skladovať zeleninu?
V teplejších oblastiach môžete časť úrody mrkvy, petržlenu, paštrnáka, zeleru a cvikle nechať v zemi a zozbierať až na jar. Platí to predovšetkým pre mrkvu, petržlen a paštrnák. Nesie to však so sebou jedno veľké riziko – korene môžu počas zimy prilákať myši a hryzce. Ak nemáte inú možnosť a rozhodnete sa ich ponechať v pôde, je najlepšie vykopať ich čo najskôr na jar, pretože cez zimu dôjde k jarovizácii, čo spôsobí, že s oteplením začnú kvitnúť. V pivnici je pre koreňovú zeleninu ideálna teplota okolo 1 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 90 až 95 percent. Ak máte suchšiu pivnicu, vložte mrkvu do debien s vlhkým pieskom alebo perlitom. Vlhkosť môžete udržať aj tým, že debničky zakryjete mierne perforovanou fóliou, čo vám uľahčí kontrolu stavu koreňov počas skladovania.
Zdroj: shutterstock