Nátierka

6 porcií

Tmavý chlieb pokrájaný na plátky opečieme na suchej panvici z oboch strán. Prekrojíme 2 avokáda a kôstky vyberieme. Dužinu lyžičkou vyberieme, dáme do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a najemno popučíme vidličkou. Pridáme 2 mladé cibuľky nakrájané na tenké kolieska a 4 strúčiky olúpaného a prelisovaného cesnaku. Ochutíme soľou, mletým bielym korením, prilejeme pol lyžičky olivového oleja a premiešame. Nátierku natrieme na opečený chlieb a ozdobíme kôprom.

Nátierka
Nátierka
Zdroj: ANZA

Polievka so šalviou

6 porcií

Do hrnca dáme pokrájanú 1 bielu cibuľu s 1 menším pórom, prilejeme olivový olej a opečieme na miernom plameni. Podlejeme teplým zeleninovým vývarom a varíme asi 25 minút. Potom do hrnca pridáme očistené a pokrájané 3 zrelé avokáda, 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a pár minút povaríme. Uvarenú masu rozmixujeme dohladka, vmiešame 100 ml hustej kyslej smotany a premiešame. Ochutíme 2 lyžicami limetkovej šťavy, podľa chuti osolíme a okoreníme mletým bielym korením. Lístky šalvie prudko opečieme z oboch strán v malej panvici na rozpálenom olivovom oleji. Polievku na tanieri pokvapkáme olivovým olejom, ozdobíme opečenými lístkami šalvie a posypeme konopnými semienkami.

Polievka so šalviou
Polievka so šalviou
Zdroj: ANZA

Tiramisu

2 porcie

Očistíme 3-4 zrelé avokáda, nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Primiešame asi 400 g gréckeho jogurtu, ochutíme javorovým sirupom, hnedým cukrom a premiešame. Do sklenej misy striedavo ukladáme piškóty namočené vo vychladnutej sladkej instantnej káve a plnku. Povrch naplnenej misy posypeme hnedým cukrom zmiešaným s kakaom. Ozdobíme lístkami mäty a malinami.

Tiramisu
Tiramisu
Zdroj: ANZA