Máte doma panvicu na výrobu obľúbených vaflí? Určite vyskúšajte tieto 4 recepty, sú neskutočné!
9. 1. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Ak máte doma panvicu na výrobu vaflí, určite vyskúšajte naše recepty. Sú neskutočné.

Tradičné belgické
12 kúskov
Rozpustíme 100 g masla a necháme ho trocha vychladnúť. Rozpolíme 1 vanilkový struk a vyškrabeme z neho dreň. Do misy dáme 400 g hladkej múky, 50 g krupicového cukru a štipku soli. Premiešame. V hrnci zľahka ohrejeme 175 ml mlieka spolu s vanilkovou dreňou. Stiahneme z ohňa, pridáme 1 kocku droždia a miešaním rozpustíme. Zmes nalejeme k múke, pridáme 2 vajcia a roztopené maslo. Vypracujeme na hladké cesto, prekryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme 150 g hrubozrnného cukru. Platňu na vafle rozpálime a potrieme olejom. Z cesta odoberáme po 2 PL a opekáme.
Zdroj: Shutterstock
Tradičné belgické
Orechové
10 kúskov
Rozpustíme 100 g masla a necháme ho trocha vychladnúť. V mise zmiešame 225 g hladkej múky, 75 g krupicového cukru, 1 ČL prášku do pečiva a 75 g mletých orechov. Pridáme 300 ml mlieka, 3 vajcia a nakoniec maslo. Vymiešame na hladké cesto. Rozpálime vafľovač a postupne na ňom opekáme vafle.
Zdroj: Shutterstock
Orechové
Tekvicové so škoricou
8 kúskov
Rúru predhrejeme na 175 °C. Menšiu tekvicu hokaido rozpolíme, odstránime jadierka a reznú stranu potrieme rastlinným olejom. Vložíme do zapekacej misy oblou stranou nahor, zalejeme 250 ml vody a pečieme asi 1 a pol hodiny. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dužinu vydlabeme a rozmixujeme. Dáme do pláteného vrecúška a vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Odvážime 250 g. Vyšľaháme 2 vajcia, pridáme 5 PL kryštálového cukru, tekvicové pyré, dreň z 1 vanilkového struku, rozpustené maslo a 240 ml mlieka. V druhej mise zmiešame 190 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 a pol ČL škorice a štipku soli. Pridáme k tekutým ingredienciám a vymiešame na hladké cesto. Na rozpálenej vafľovej platni opekáme z cesta vafle.
Zdroj: Shutterstock
Tekvicové so škoricou
Šťavnaté čokoládové
10 kúskov
V mise zmiešame 300 g hladkej múky, 30 g kakaa, 50 g krupicového cukru, 1 a pol ČL prášku do pečiva, štipku soli a pol ČL sódy bikarbóny. Oddelíme od seba bielky a žĺtky z 3 vajec. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a dáme bokom. Žĺtky vyšľaháme spolu s maslom. Do žĺtkovej zmesi striedavo pridávame 200 ml mlieka, múčnu zmes a 200 ml kefíru. Rozpustíme 80 g horkej čokolády nad horúcim vodným kúpeľom a zamiešame do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Rozpálime vafľovač, potrieme ho olejom a postupne na ňom opekáme vafle.
Zdroj: Shutterstock
Šťavnaté čokoládové