Tradičné belgické

12 kúskov

Rozpustíme 100 g masla a necháme ho trocha vychladnúť. Rozpolíme 1 vanilkový struk a vyškrabeme z neho dreň. Do misy dáme 400 g hladkej múky, 50 g krupicového cukru a štipku soli. Premiešame. V hrnci zľahka ohrejeme 175 ml mlieka spolu s vanilkovou dreňou. Stiahneme z ohňa, pridáme 1 kocku droždia a miešaním rozpustíme. Zmes nalejeme k múke, pridáme 2 vajcia a roztopené maslo. Vypracujeme na hladké cesto, prekryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme 150 g hrubozrnného cukru. Platňu na vafle rozpálime a potrieme olejom. Z cesta odoberáme po 2 PL a opekáme.

Tradičné belgické
Tradičné belgické
Zdroj: Shutterstock

Orechové

10 kúskov

Rozpustíme 100 g masla a necháme ho trocha vychladnúť. V mise zmiešame 225 g hladkej múky, 75 g krupicového cukru, 1 ČL prášku do pečiva a 75 g mletých orechov. Pridáme 300 ml mlieka, 3 vajcia a nakoniec maslo. Vymiešame na hladké cesto. Rozpálime vafľovač a postupne na ňom opekáme vafle.

Orechové
Orechové
Zdroj: Shutterstock

Tekvicové so škoricou

8 kúskov

Rúru predhrejeme na 175 °C. Menšiu tekvicu hokaido rozpolíme, odstránime jadierka a reznú stranu potrieme rastlinným olejom. Vložíme do zapekacej misy oblou stranou nahor, zalejeme 250 ml vody a pečieme asi 1 a pol hodiny. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dužinu vydlabeme a rozmixujeme. Dáme do pláteného vrecúška a vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Odvážime 250 g. Vyšľaháme 2 vajcia, pridáme 5 PL kryštálového cukru, tekvicové pyré, dreň z 1 vanilkového struku, rozpustené maslo a 240 ml mlieka. V druhej mise zmiešame 190 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 a pol ČL škorice a štipku soli. Pridáme k tekutým ingredienciám a vymiešame na hladké cesto. Na rozpálenej vafľovej platni opekáme z cesta vafle.

Tekvicové so škoricou
Tekvicové so škoricou
Zdroj: Shutterstock

Šťavnaté čokoládové

10 kúskov

V mise zmiešame 300 g hladkej múky, 30 g kakaa, 50 g krupicového cukru, 1 a pol ČL prášku do pečiva, štipku soli a pol ČL sódy bikarbóny. Oddelíme od seba bielky a žĺtky z 3 vajec. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a dáme bokom. Žĺtky vyšľaháme spolu s maslom. Do žĺtkovej zmesi striedavo pridávame 200 ml mlieka, múčnu zmes a 200 ml kefíru. Rozpustíme 80 g horkej čokolády nad horúcim vodným kúpeľom a zamiešame do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Rozpálime vafľovač, potrieme ho olejom a postupne na ňom opekáme vafle.

Šťavnaté čokoládové
Šťavnaté čokoládové
Zdroj: Shutterstock