Máte doma sušené hríby? Tieto recepty musíte vyskúšať
13. 3. 2010, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:32)

Zdroj: TASR
Minuloročná hubárska sezóna hubárom priala. Tí, ktorí si svoje úlovky do zásoby nasušili a rozmýšľajú, čo s hríbami, iste radi využijú jednoduché recepty.
Raňajky pre vašich šampiónov
Rýchla omeleta
Potrebujeme: 3 vajcia, 1 PL masti, 2 jarné cibuľky, 4 koktailové paradajky, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu
Ako na to: Vajcia rozbijeme do misky, rozšľaháme a osolíme. Cibuľku umyjeme, pokrájame nadrobno, paradajky nakrájame na polovice a pridáme do vajec. Na panvici rozpustíme masť, pridáme vopred namočené, scedené a na menšie kúsky pokrájané huby. Na prudkom ohni krátko podusíme, osolíme, okoreníme a dochutíme rascou. Nakoniec huby zalejeme vaječnou zmesou a opekáme do stuhnutia.
Talianska pochúťka na obed
Krémové rizoto
Potrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, 2 hrnčeky ryže, 3 PL olivového oleja, 200 ml bieleho vína, 1 kocku zeleninového bujónu, 2 PL masla, 100 g parmezánu, petržlenovú vňať, soľ
Ako na to: Huby vopred namočíme do vlažnej vody, zlejeme a vložíme do vyššieho hrnca s olivovým olejom a nadrobno pokrájaným cesnakom. Za občasného premiešania opekáme 10 minút.
Do hrnca pridáme ryžu a prudko opečieme. Podlejeme bielym vínom, osolíme, pridáme bujón a postupne po naberačkách teplú vodu, ale iba toľko, aby bola ryža ponorená. Neustále miešame. Približne po 15 minútach, keď je ryža uvarená, hrniec odstavíme, ryžu zjemníme maslom, prisypeme parmezán a nakoniec ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou. Prikryjeme a po troch minútach môžeme podávať.
Chutí a vždy zahreje
Smotanová polievka
Potrebujeme: 1 väčšiu cibuľu, 2 PL oleja, 50 g masla, 250 g zemiakov, 1 kocku hubového bujónu, 5 zrniek celého čierneho korenia, 3 zrnká celého nového korenia, 2 bobkové listy, 1 l mlieka, 1 PL hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml kyslej smotany, soľ, ocot a kryštálový cukor podľa chuti
Ako na to: Huby namočíme do vody, po zmäknutí zlejeme. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, prisypeme huby, osolíme, pridáme bobkový list, oba druhy korenia a podusíme. Zalejeme malým množstvom vody, vhodíme hubový bujón a povaríme 20 minút.
Pridáme pokrájané zemiaky a varíme ešte 15 minút. Prilejeme mlieko, keď zovrie, pridáme oba druhy smotany, ktoré sme rozmiešali s múkou. Miešame, kým polievka nezačne opäť vrieť. Varíme ďalších 10 minút. Dochutíme soľou, cukrom a octom. Vyberieme niekoľko húb na ozdobenie, rozmixujeme a zjemníme maslom. Ozdobíme celými hubami.