Kurací guláš s arašidmi a hubami

4 porcie

600 g kuracích pŕs ● 250 g šampiňónov ● 200 g cherry paradajok ● 3 PL oleja ● 200 ml smotany na šľahanie ● 3 PL arašidového masla ● 1 a 1/2 zväzku koriandra ● 2 PL solených pražených arašidov ● 3 PL sójovej omáčky ● soľ ● mleté čierne korenie ● varená ryža ako príloha

Mäso opláchneme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na rezančeky. Šampiňóny očistíme a podľa veľkosti nakrájame na polovice. Paradajky opláchneme. Mäso sprudka opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Vyberieme, do výpeku pridáme šampiňóny, opečieme, osolíme a okoreníme. Zalejeme 150 ml vody aj smotanou na šľahanie. Potom vmiešame arašidové maslo a privedieme do varu. Krátko povaríme a pridáme mäso aj paradajky. Varíme asi 5 minút. Opláchneme koriander a s arašidmi ho nasekáme nahrubo. Guláš dochutíme sójovou omáčkou a mletým čiernym korením. Podávame ho ozdobený koriandrom a arašidmi s ryžou basmati.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Kurací guláš s arašidmi a hubami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Zapekaná polievka s lievikom trúbkovitým

4 porcie

1 PL masla ● 1 PL oleja ● 2 stredne veľké cibule ● 150 g húb (lievik trúbkovitý) ● 100 ml bieleho suchého vína ● 1 ČL kryštálového cukru ● 1,5 l kuracieho vývaru ● 4 plátky bieleho chleba ● 150 g nastrúhaného tvrdého syra ● soľ ● mleté čierne korenie

Na rozohriatom masle a oleji opečieme olúpanú a nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a opláchnuté huby nakrájané na menšie pásiky. Premiešame a dusíme asi 10 minút. Po odparení vody prilejeme víno, ochutíme cukrom, soľou a korením. Dolejeme vývar a necháme na miernom ohni variť asi 15 minút. Polievku rozdelíme do zapekacích keramických misiek, zakryjeme plátkom chleba vyrezaným podľa veľkosti vnútorného obvodu misky a posypeme nastrúhaným syrom. Misky vložíme do rúry a zapekáme do zlatohneda asi 10 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas zapekania: 10 minút

Náš tip
Polievka je vynikajúca aj s kuriatkami.

Zapekaná polievka s lievikom trúbkovitým
Zdroj: Laura Wittekov?

Sviečkovica s hubami na červenom víne

3 porcie

2 PL masla ● 2 šalotky ● 700 g húb (smrčok jedlý) ● 2 vetvičky tymianu ● 250 ml suchého červeného vína ● 3 PL paradajkového pyré ● 2 bobkové listy ● 400 g bravčovej sviečkovice ● 1 PL petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● pečené zemiaky ako príloha

V panvici rozpustíme maslo a pridáme očistené šalotky nasekané nadrobno. Keď je cibuľa opečená dosklovita, pridáme očistené huby nakrájané na väčšie kúsky. Posypeme tymianom a dusíme, kým huby nebudú mäkké a neodparí sa väčšina tekutiny. K hubám prilejeme červené víno, pridáme paradajkové pyré, bobkový list a čierne korenie. Dusíme asi 15 minút. Na záver podľa chuti osolíme. Sviečkovicu umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé 2 až 3 cm. Jemne ich hánkami prstov naklepeme. Osolíme, okoreníme a na oleji opekáme 3 až 4 minúty z každej strany. Po upečení necháme mäso na doske chvíľu odpočívať. Dusené huby naservírujeme na tanier s plátkami sviečkovice a opečenými zemiakmi. Ozdobíme vetvičkou tymianu a petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Sviečkovica s hubami na červenom víne
Zdroj: Laura Wittekov?

Zemiakový šalát s kuriatkami

4 porcie

15 malých šalátových zemiakov ● 2 PL repkového oleja ● 1 červená cibuľa ● 3 jarné cibuľky ● 200 ml mäsového vývaru (plus trochu na huby) ● 3 PL červeného octu ● kryštálový cukor podľa chuti ● 200 g húb (kuriatko jedlé) ● morská soľ ● mleté čierne korenie ● majorán na ozdobu

Umyté zemiaky aj so šupkou uvaríme v osolenej vode. Opláchneme studenou vodou, ošúpeme, nakrájame na kolieska a necháme vychladnúť. Na rozohriatom oleji opečieme olúpanú červenú cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky spolu s väčšími kúskami nakrájanej mladej cibuľky. Premiešame a opečieme dosklovita. Do panvice s cibuľou vlejeme vývar, ocot a ochutíme cukrom, soľou a korením. Povaríme 1 až 2 minúty a nalejeme na nakrájané zemiaky. Necháme asi 30 minút postáť. Huby opláchneme v sitku pod tečúcou vodou, zbavíme ich prípadných nečistôt a pokrájame na menšie kusy. V panvici na rozohriatom oleji ich opečieme. Ochutíme pomletým čiernym korením, soľou a podlejeme trochou vývaru. Prikryjeme a dusíme asi 10 minút domäkka. Ak sa neodparilo dosť tekutiny, zlejeme ju. Udusené huby pridáme k zemiakom a zľahka premiešame. Ozdobíme kolieskami červenej cibule, zelenou vňaťou a čerstvým majoránom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odstátia: 30 minút
Čas varenia: 12 minút

Tento šalát môžete podávať nielen ako hlavné jedlo ale aj ako prílohu k rezňom alebo ku kuracím steakom. 

Zemiakový šalát s kuriatkami
Zdroj: Laura Wittekov?

Hovädzí stroganov

4 porcie

600 až 800 g zadného hovädzieho mäsa (roštenka alebo sviečkovica) ● 2 cibule ● 500 g šampiňónov ● 1 PL paradajkového koncentrátu ● 300 až 500 ml hovädzieho vývaru ● 200 ml kyslej smotany ● 1 PL hladkej múky na zahustenie ● worcesterská omáčka ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● olej ● hranolčeky ako príloha

Hovädzie mäso priečne nakrájame cez svalové vlákna na plátky hrubé 1 cm. Tie nakrájame na rezance dlhé 5 cm. Mäso opekáme na oleji a troche masla spolu s kúskami cibule nakrájanej na plátky aj s koreňom. Opekáme intenzívne a krátko pri vysokej teplote. Mäso by malo zostať v strede ešte ružové. Osolíme a okoreníme, vyberieme z panvice a cibuľu dáme bokom. Takto pokračujeme, až kým neopečieme všetko mäso. V tej istej panvici dôkladne osmažíme plátky šampiňónov, pridáme paradajkový koncentrát a ešte krátko osmažíme. Mäso vrátime do panvice (bez cibule), zalejeme horúcim hovädzím vývarom a privedieme do varu. Zamiešame trochu vývaru s pár lyžicami kyslej smotany a lyžicou hladkej múky. K mäsu vlejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ak treba, dusíme prikryté, kým mäso nezmäkne. Dochutíme worcesterskou omáčkou a podávame so zemiakovými hranolčekmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút

Náš tip
Do omáčky pridajte dve nakrájané kyslé uhorky.

Hovädzí stroganov
Zdroj: archív Dobré jedlo