Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte doma voňavé šampiňóny či lahodnú hlivu? Za tieto jedlá vám manžel znesie modré z neba

Sviečkovica s hubami na červenom víne

Zdroj: Laura Wittekov?

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak máte v rodine vášnivého hubára, isto nemáte núdzu o čerstvé huby. A keby aj áno, v obchode vždy zoženiete voňavé šampiňóny alebo lahodnú hlivu.

Kurací guláš s arašidmi a hubami

4 porcie

600 g kuracích pŕs ● 250 g šampiňónov ● 200 g cherry paradajok ● 3 PL oleja ● 200 ml smotany na šľahanie ● 3 PL arašidového masla ● 1 a 1/2 zväzku koriandra ● 2 PL solených pražených arašidov ● 3 PL sójovej omáčky ● soľ ● mleté čierne korenie ● varená ryža ako príloha

Mäso opláchneme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na rezančeky. Šampiňóny očistíme a podľa veľkosti nakrájame na polovice. Paradajky opláchneme. Mäso sprudka opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Vyberieme, do výpeku pridáme šampiňóny, opečieme, osolíme a okoreníme. Zalejeme 150 ml vody aj smotanou na šľahanie. Potom vmiešame arašidové maslo a privedieme do varu. Krátko povaríme a pridáme mäso aj paradajky. Varíme asi 5 minút. Opláchneme koriander a s arašidmi ho nasekáme nahrubo. Guláš dochutíme sójovou omáčkou a mletým čiernym korením. Podávame ho ozdobený koriandrom a arašidmi s ryžou basmati.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kurací guláš s arašidmi a hubami

Zapekaná polievka s lievikom trúbkovitým

4 porcie

1 PL masla ● 1 PL oleja ● 2 stredne veľké cibule ● 150 g húb (lievik trúbkovitý) ● 100 ml bieleho suchého vína ● 1 ČL kryštálového cukru ● 1,5 l kuracieho vývaru ● 4 plátky bieleho chleba ● 150 g nastrúhaného tvrdého syra ● soľ ● mleté čierne korenie

Na rozohriatom masle a oleji opečieme olúpanú a nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a opláchnuté huby nakrájané na menšie pásiky. Premiešame a dusíme asi 10 minút. Po odparení vody prilejeme víno, ochutíme cukrom, soľou a korením. Dolejeme vývar a necháme na miernom ohni variť asi 15 minút. Polievku rozdelíme do zapekacích keramických misiek, zakryjeme plátkom chleba vyrezaným podľa veľkosti vnútorného obvodu misky a posypeme nastrúhaným syrom. Misky vložíme do rúry a zapekáme do zlatohneda asi 10 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas zapekania: 10 minút

Náš tip
Polievka je vynikajúca aj s kuriatkami.

Zdroj: Laura Wittekov?

Zapekaná polievka s lievikom trúbkovitým

Sviečkovica s hubami na červenom víne

3 porcie

2 PL masla ● 2 šalotky ● 700 g húb (smrčok jedlý) ● 2 vetvičky tymianu ● 250 ml suchého červeného vína ● 3 PL paradajkového pyré ● 2 bobkové listy ● 400 g bravčovej sviečkovice ● 1 PL petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● pečené zemiaky ako príloha

V panvici rozpustíme maslo a pridáme očistené šalotky nasekané nadrobno. Keď je cibuľa opečená dosklovita, pridáme očistené huby nakrájané na väčšie kúsky. Posypeme tymianom a dusíme, kým huby nebudú mäkké a neodparí sa väčšina tekutiny. K hubám prilejeme červené víno, pridáme paradajkové pyré, bobkový list a čierne korenie. Dusíme asi 15 minút. Na záver podľa chuti osolíme. Sviečkovicu umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé 2 až 3 cm. Jemne ich hánkami prstov naklepeme. Osolíme, okoreníme a na oleji opekáme 3 až 4 minúty z každej strany. Po upečení necháme mäso na doske chvíľu odpočívať. Dusené huby naservírujeme na tanier s plátkami sviečkovice a opečenými zemiakmi. Ozdobíme vetvičkou tymianu a petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Laura Wittekov?

Sviečkovica s hubami na červenom víne

Zemiakový šalát s kuriatkami

4 porcie

15 malých šalátových zemiakov ● 2 PL repkového oleja ● 1 červená cibuľa ● 3 jarné cibuľky ● 200 ml mäsového vývaru (plus trochu na huby) ● 3 PL červeného octu ● kryštálový cukor podľa chuti ● 200 g húb (kuriatko jedlé) ● morská soľ ● mleté čierne korenie ● majorán na ozdobu

Umyté zemiaky aj so šupkou uvaríme v osolenej vode. Opláchneme studenou vodou, ošúpeme, nakrájame na kolieska a necháme vychladnúť. Na rozohriatom oleji opečieme olúpanú červenú cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky spolu s väčšími kúskami nakrájanej mladej cibuľky. Premiešame a opečieme dosklovita. Do panvice s cibuľou vlejeme vývar, ocot a ochutíme cukrom, soľou a korením. Povaríme 1 až 2 minúty a nalejeme na nakrájané zemiaky. Necháme asi 30 minút postáť. Huby opláchneme v sitku pod tečúcou vodou, zbavíme ich prípadných nečistôt a pokrájame na menšie kusy. V panvici na rozohriatom oleji ich opečieme. Ochutíme pomletým čiernym korením, soľou a podlejeme trochou vývaru. Prikryjeme a dusíme asi 10 minút domäkka. Ak sa neodparilo dosť tekutiny, zlejeme ju. Udusené huby pridáme k zemiakom a zľahka premiešame. Ozdobíme kolieskami červenej cibule, zelenou vňaťou a čerstvým majoránom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odstátia: 30 minút
Čas varenia: 12 minút

Tento šalát môžete podávať nielen ako hlavné jedlo ale aj ako prílohu k rezňom alebo ku kuracím steakom. 

Zdroj: Laura Wittekov?

Zemiakový šalát s kuriatkami

Hovädzí stroganov

4 porcie

600 až 800 g zadného hovädzieho mäsa (roštenka alebo sviečkovica) ● 2 cibule ● 500 g šampiňónov ● 1 PL paradajkového koncentrátu ● 300 až 500 ml hovädzieho vývaru ● 200 ml kyslej smotany ● 1 PL hladkej múky na zahustenie ● worcesterská omáčka ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● olej ● hranolčeky ako príloha

Hovädzie mäso priečne nakrájame cez svalové vlákna na plátky hrubé 1 cm. Tie nakrájame na rezance dlhé 5 cm. Mäso opekáme na oleji a troche masla spolu s kúskami cibule nakrájanej na plátky aj s koreňom. Opekáme intenzívne a krátko pri vysokej teplote. Mäso by malo zostať v strede ešte ružové. Osolíme a okoreníme, vyberieme z panvice a cibuľu dáme bokom. Takto pokračujeme, až kým neopečieme všetko mäso. V tej istej panvici dôkladne osmažíme plátky šampiňónov, pridáme paradajkový koncentrát a ešte krátko osmažíme. Mäso vrátime do panvice (bez cibule), zalejeme horúcim hovädzím vývarom a privedieme do varu. Zamiešame trochu vývaru s pár lyžicami kyslej smotany a lyžicou hladkej múky. K mäsu vlejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ak treba, dusíme prikryté, kým mäso nezmäkne. Dochutíme worcesterskou omáčkou a podávame so zemiakovými hranolčekmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút

Náš tip
Do omáčky pridajte dve nakrájané kyslé uhorky.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Hovädzí stroganov

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.