Máte v kuchyni šafran? Takto z neho vyťažíte najviac chuti za najmenej peňazí
26. 2. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:40)

Zdroj: Shutterstock
Šafran je najdrahšie korenie na svete. Bola by preto škoda plytvať ním. Inšpirujte sa perzskou kuchyňou.
Šafran je nielen drahé korenie, patrí dokonca medzi najdrahšie látky na našej planéte. Ak si ho teda kúpite, alebo ho od niekoho dostanete, bola by škoda vyplytvať ho len tak. Šafran sú vlastne tyčinky z kvetov, ktoré sa musia ručne zbierať a triediť.

Zdroj: Zuzana Eleničová
Šafran
Patrí do perzských jedál, ale parádu narobí aj v španielskej paelle či rizote. Z obyčajnej varenej ryže urobí voňavú päťhviezdičkovú prílohu. Pridať si ho môžete aj len tak, do čaju či do polievky. Okrem toho má aj množstvo zdravotných benefitov. Potláča apetít a tak pomáha pri chudnutí a detoxe tela. Ženám zase pomáha zmierňovať prejavy menštruácie a zlepšuje náladu.
Zdroj: archív
Šafranové korenie má výraznú horkú vysoko
Ak teda nabudúce narazíte na recept, do ktorého patrí šafran, vezmite malú štipku a vyťažte z nej maximum. Tak, ako do dodnes robia v Perzii. Šafran dajte do mažiara a rozdrvte ho na jemný prach. V kanvici nechajte zovrieť vodu. Pripravte si malú nádobu, ideálne pohár od detskej výživy. Nasypte do nej šafranový prach a zalejte asi 0,5 dl vriacej vody. Nechajte lúhovať, ideálne do druhého dňa. Nálev skladujte v chladničke. Vôňa a chuť šafranu takto vydrží oveľa dlhšie a miniete ho skutočne máličko, ako šafranu.