Pri prvom stačí v šupe uvariť jeden väčší alebo dva menšie zemiaky, ošúpať a po vychladnutí najemno postrúhať. Zemiak potom primiešame do 250 g tvarohu, ktorý získa jemnejšiu konzistenciu a bude ho viac.

Druhý spôsob je vyrobiť si vlastný tvaroh. Presne 1 liter mlieka nalejeme do hrnca a pridáme 1 PL citrónovej šťavy. Premiešame a počkáme 10 minút, až sa mlieko začne zrážať. Potom pomaly začneme mlieko ohrievať na 65 °C, rozhodne by nemalo vrieť. Zmes premiešame iba raz, aby sa neprichytila odspodu. Po dosiahnutí požadovanej teploty odstavíme a zmes prelejeme cez sitko vystlané gázou. Necháme dôkladne odkvapkať a domáci tvaroh je na svete.

Tvaroh
Zdroj: Shutterstock

Malé upozornenie: Čím viac citrónovej šťavy pridáte, tým bude výsledný tvaroh suchší a hrudkovitejší.