Aj vy máte ríbezle a neviete čo s nimi? 5 najlepších receptov na dobroty, ktoré musíte vyskúšať
30. 6. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: Shutterstock
Sú jemne kyselkavé a plné vitamínov. Hodia sa do lekváru, sirupu, kompótu. 5 najlepších receptov na dobroty z ríbezlí, ktoré musíte vyskúšať.
Ríbezľový lekvár
Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 1 ČL kyseliny citrónovej, 1 kg cukru
Takto sa to podarí:
1. Ríbezľové bobuľky dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca.
2. Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chuť a farbu lekváru.
3. Po malých dávkach varíme v menšom hrnci, až kým šťava nezhustne. (mala by sa robiť cestička za vareškou)
4. Potom lekvár nalejeme do čistého pohárika, dobre uzavrieme a obrátime na hodinu hore dnom. Postup opakujeme dovtedy, kým neminieme všetku šťavu.
Ríbezľový džem na studeno
Zdroj: shutterstock
ilustračná fotografia
Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 2 a 1/2 kg cukru, 2 PL rumu
Takto sa to podarí:
Ríbezle prepasírujeme cez sito a cez gázu. Potom šťavu zmiešame s cukrom. Primiešame rum a dáme do čistých pohárov. Uložíme do studenej pivnice alebo do chladničky.
Ríbezľový sirup
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
Potrebujeme: 2 l šťavy z ríbezlí, 1 ČL kyseliny citrónovej, 2 kg cukru
Takto sa to podarí:
1. Ríbezľové bobuľky dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca. Môžeme ich aj pomlieť na mlynčeku, alebo odšťaviť.
2. Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chuť a farbu sirupu.
3. Potom sirup nalejeme do čistých fliaš, dobre uzavrieme a necháme vychladnúť.
Ríbezle v cukre
4 x 500 ml poháre
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 20 PL cukru
Takto sa to podarí:
1. Odstopkované ríbezle dáme do pohárov, do ktorých sme na dno každého dali 2,5 PL cukru.
2. Povrch zasypeme 2,5 PL cukru a dobre uzavrieme.
3. Poháre sterilizujeme asi 10 minút.
Ríbezle v mede
3 x 700 ml poháre
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 500 g medu
Takto sa to podarí:
Odstopkované a umyté ríbezle vložíme do pohárov. Zalejeme medom, poháre dobre zatvoríme a sterilizujeme 10 minút.
Naša rada:
Sterilizujeme na teplote asi 70 °C, maximálne 100 °C. Platí, že čím je ovocie tvrdšie, tak použijeme vyššiu teplotu a dlhší čas.