Reklama

Aj vy máte ríbezle a neviete čo s nimi? 5 najlepších receptov na dobroty, ktoré musíte vyskúšať

Ríbezľovo-malinový lekvár

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Sú jemne kyselkavé a plné vitamínov. Hodia sa do lekváru, sirupu, kompótu. 5 najlepších receptov na dobroty z ríbezlí, ktoré musíte vyskúšať.

Ríbezľový lekvár

Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 1 ČL kyseliny citrónovej, 1 kg cukru

Takto sa to podarí:

1. Ríbezľové bobuľky dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca.

2. Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chuť a farbu lekváru.

3. Po malých dávkach varíme v menšom hrnci, až kým šťava nezhustne. (mala by sa robiť cestička za vareškou)

4. Potom lekvár nalejeme do čistého pohárika, dobre uzavrieme a obrátime na hodinu hore dnom. Postup opakujeme dovtedy, kým neminieme všetku šťavu.

Ríbezľový džem na studeno

Zdroj: shutterstock

ilustračná fotografia

Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 2 a 1/2 kg cukru, 2 PL rumu

Takto sa to podarí:

Ríbezle prepasírujeme cez sito a cez gázu. Potom šťavu zmiešame s cukrom. Primiešame rum a dáme do čistých pohárov. Uložíme do studenej pivnice alebo do chladničky.

Ríbezľový sirup

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Potrebujeme: 2 l šťavy z ríbezlí, 1 ČL kyseliny citrónovej, 2 kg cukru

Takto sa to podarí:

1. Ríbezľové bobuľky dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca. Môžeme ich aj pomlieť na mlynčeku, alebo odšťaviť.

2. Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chuť a farbu sirupu.

3. Potom sirup nalejeme do čistých fliaš, dobre uzavrieme a necháme vychladnúť.

Ríbezle v cukre

4 x 500 ml poháre

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 20 PL cukru

Takto sa to podarí:

1. Odstopkované ríbezle dáme do pohárov, do ktorých sme na dno každého dali 2,5 PL cukru.

2. Povrch zasypeme 2,5 PL cukru a dobre uzavrieme.

3. Poháre sterilizujeme asi 10 minút.

Ríbezle v mede

3 x 700 ml poháre

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Potrebujeme: 2 kg ríbezlí, 500 g medu

Takto sa to podarí:

Odstopkované a umyté ríbezle vložíme do pohárov. Zalejeme medom, poháre dobre zatvoríme a sterilizujeme 10 minút.

Naša rada:

Sterilizujeme na teplote asi 70 °C, maximálne 100 °C. Platí, že čím je ovocie tvrdšie, tak použijeme vyššiu teplotu a dlhší čas.