Je to typické jedlo z pohraničia Spojených štátov amerických a Mexika a doslovný preklad znamená čili s mäsom. Známe je aj len pod názvom chilli. Hlavnými prísadami sú mleté mäso (najčastejšie hovädzie, teľacie a jahňacie) a papričky čili. Existuje obrovské množstvo variácií tohto jedla, ktoré tak môže obsahovať aj paradajky, cibuľu, fazuľu, kukuricu, pivo či aj menej obvyklé prísady ako škorica, čokoláda či hnedý cukor. Chuť chilli con carne je oficiálnou chuťou amerického štátu Texas.

Chilli con carne s guacamole a so salsou

Porcie: 4

Potrebujeme:

Čili: 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 mrkva, 2 PL oleja, 600 g miešaného mletého mäsa, 150 ml suchého červeného vína, 300 g šúpaných paradajok z konzervy, 300 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, korenie čili, 400 g fazule z konzervy

Guacamole: 1 čerstvé avokádo, 1 limeta, 150 g čerstvého nezrejúceho syra

Salsa: 400 g paradajok, 1 strúčik cesnaku, 1 PL kapár, 1 PL olivového oleja, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate

Okrem toho: 2 PL kyslej smotany, tortilové čipsy, 50 g zaváraných papričiek Jalapeno

Takto sa to podarí:

1. Cibuľu, cesnak a mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

2. V hrnci ohrejeme olej a mäso na ňom sprudka opečieme.

3. Pridáme nakrájanú zeleninu, krátko spolu opečieme a podlejeme vínom.

4. Nakoniec pridáme paradajky a vývar, ochutíme soľou, korením a čili. Zakryjeme a na miernom ohni varíme 25 až 30 minút.

5. Fazuľu zlejeme, premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať.

6. Avokádo rozkrojíme, zbavíme kôstky, dužinu pomocou lyžice vydlabeme a nakrájame na malé kocky. Avokádo spolu so syrom a limetovou šťavou dohladka rozmixujeme, ochutíme soľou a korením.