Máte veľa jabĺk a neviete, čo s nimi? Upečte si jednoduchý a pritom delikátny domáci zákusok
23. 10. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 16:22)

Zdroj: Miro Miklas
Tento koláč si zamilujú malí aj veľkí. Je to jednoduchá a zároveň úžasná mňamka!
Jablkový koláč s pudingom a posýpkou
18 kúskov
Cesto a posýpka: 400 g hladkej múky ● 200 g práškového cukru ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 200 ml kokosového oleja
Plnka: 1,5 kg jabĺk ● 6 PL práškového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● štipka mletého kardamómu ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 balíčky Zlatého klasu ● 750 ml mlieka
1 Všetky potrebné suroviny a prísady odvážime a odmeriame.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 1
2 Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca spolu so škoricou, s kardamómom, 3 PL práškového a 1 balíčkom vanilkového cukru. Na miernom ohni podusíme a necháme vychladnúť.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 2
3 Na cesto a posýpku vymiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ vo veľkej mise. Postupne zapracujeme olej tak, aby vznikla posýpka, a na záver rýchlo zamiešame 75 ml studenej vody.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 3
4 Približne 2/3 cesta rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech aj so zvyšnou tretinou cesta na posýpku odložíme na 60 minút do chladničky.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 4
5 V hrnci zohrejeme 600 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlaté klasy spolu s 3 PL cukru, vmiešame do horúceho mlieka a uvaríme puding. Necháme trochu vychladnúť.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 5
6 Na vychladnuté cesto v plechu rozdelíme podusené jablká, navrstvíme vanilkový puding a navrch rozdrobíme posýpku. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Zdroj: Miro Miklas
Krok 6
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 60 minút
Zdroj: Miro Miklas
Dobrú chuť!