Jablkový koláč s pudingom a posýpkou

18 kúskov

Cesto a posýpka: 400 g hladkej múky ● 200 g práškového cukru ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 200 ml kokosového oleja

Plnka: 1,5 kg jabĺk ● 6 PL práškového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● štipka mletého kardamómu ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 balíčky Zlatého klasu ● 750 ml mlieka

1 Všetky potrebné suroviny a prísady odvážime a odmeriame.

Krok 1
Krok 1
Zdroj: Miro Miklas

2 Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca spolu so škoricou, s kardamómom, 3 PL práškového a 1 balíčkom vanilkového cukru. Na miernom ohni podusíme a necháme vychladnúť.

Krok 2
Krok 2
Zdroj: Miro Miklas

3 Na cesto a posýpku vymiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ vo veľkej mise. Postupne zapracujeme olej tak, aby vznikla posýpka, a na záver rýchlo zamiešame 75 ml studenej vody.

Krok 3
Krok 3
Zdroj: Miro Miklas

4 Približne 2/3 cesta rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech aj so zvyšnou tretinou cesta na posýpku odložíme na 60 minút do chladničky.

Krok 4
Krok 4
Zdroj: Miro Miklas

5 V hrnci zohrejeme 600 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlaté klasy spolu s 3 PL cukru, vmiešame do horúceho mlieka a uvaríme puding. Necháme trochu vychladnúť.

Krok 5
Krok 5
Zdroj: Miro Miklas

6 Na vychladnuté cesto v plechu rozdelíme podusené jablká, navrstvíme vanilkový puding a navrch rozdrobíme posýpku. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Krok 6
Krok 6
Zdroj: Miro Miklas

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 60 minút

Dobrú chuť!
Dobrú chuť!
Zdroj: Miro Miklas