Aj vaše medovníčky po upečení stvrdnú na kameň? Vieme, akú chybu robíte! Skúste tento overený recept
2. 11. 2016, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:57)

Zdroj: Shutterstock
Ako piecť medovníčky, aby nestvrdli? Možno robíte niektorú z týchto štyroch chýb. Vyskúšajte náš overený recept, výsledkom budete nadšení.
Možno je na pečenie medovníčkov ešte privčas, ale pokojne sa do ich prípravy môžete pustiť už mesiac pred Vianocami. S našimi radami budú tento rok naozaj tip-top.

Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
1. Na kilo múky dajte najviac 250 g medu. Ak dáte viac, budú medovníčky tvrdé. Spôsobí to karamelizácia medu počas pečenia.
2. Na kilo múky treba dať aspoň 250 g masla. Tuk v ceste spôsobí, že cesto bude mäkšie.
3. Do cesta použite radšej žĺtka ako bielka. Žĺtka obsahujú tuk, bielka nie.
4. Nepečte medovníčky príliš dlho, maximálne 10 minút, aby sa nevysušili.
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
Rada na záver
Hotové medovníčky uložte do škatule, alebo nádoby s jabĺčkom a dobre zavrite. To zaručí, že nevyschnú.
Tento overený recept určite vyskúšajte:
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
Mäkké medovníčky
Potrebujeme: 250 g masla, 250 g medu, 1 kg hladkej múky, štipka soli, 300 g práškového cukru, 3 žĺtka, 1 perníkové korenie, 2 ČL sódy bikarbóny, hrsť vlašských orechov, maslo na vymastenie plechu, 1 vajce na potretie
Takto sa to podarí:
1. Maslo v hrnci rozpustíme a zmiešame na miernom ohni s medom. Nevaríme, len prehrievame.
2. Necháme vychladnúť, primiešame žĺtka a prisypeme tam múku so soľou, sódu bikarbónu, a korenie. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme vo fólii cez noc v chladničke.
3. Na druhý deň vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme šľahaným vajcom a ozdobíme kúskom orecha.
4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 8 minút.
5. Vychladnuté medovníčky uložíme do krabice s jablkom a uzatvoríme vrchnákom.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka