Reklama

Milujete bryndzové halušky? Skúste k nim namiesto slaniny pridať TOTO, bude to nový zážitok!

Bryndzové halušky s tofu

Zdroj: archív

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Drožďová polievka

4 porcie

● 3 mrkvy
● 1/2 zeleru
● 1 petržlen
● 2 PL masla
● 1 kocka čerstvého droždia
● 2 ČL sušeného zázvoru
● 1 l zeleninového vývaru
● 2 vajcia
● 2 PL detskej krupice
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame nahrubo. Na masle roztopíme droždie, necháme speniť, pridáme sušený zázvor, zamiešame, prisypeme pripravenú zeleninu a chvíľu restujeme.
2. Zalejeme vývarom a varíme asi 10 minút.
3. Z vajec a detskej krupice pripravíme hustejšie cesto a lyžičkou nahádžeme halušky do vriacej polievky. Nakoniec dochutíme soľou, korením a necháme ešte chvíľu variť.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív

Drožďová polievka

Bleskový tip
Do halušiek vmiešajte trocha nasekanej petržlenovej vňate alebo kuracej pečienky. Budú výraznejšie.

Utorok: Morčacie rezne s fetou

2 porcie

● 200 g syra feta
● 140 g morčacích rezňov
● 300 ml smotany na šľahanie
● 3 cukety
● 2 ČL tymianu
● 1 ČL oregana
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Umyté mäso osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame na malé kocky. Smotanu dochutíme tymianom, oreganom, soľou a korením.
2. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč vymastíme tukom.
3. Rezne uložíme na plech, zalejeme ochutenou smotanou a posypeme cuketou. Navrch rozdrobíme fetu a pečieme asi 45 minút dozlatista.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív

Morčacie rezne s fetou

Streda: Králik na rizote

4 porcie

● 1 šalotka
● 3 PL masla
● 300 g ryže
● 200 ml suchého bieleho vína
● 800 ml zeleninového vývaru
● 50 g parmezánu
● 700 g králičích chrbtov alebo stehien
● 100 g plátkov slaniny
● 3 PL oleja
● petržlenová vňať
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Na lyžici masla opražíme nasekanú šalotku dosklovita. Primiešame ryžu, opražíme a zalejeme vínom. Za stáleho miešania prilejeme horúci vývar. Stále miešame a podľa potreby podlievame vývarom, kým ryža nezmäkne.
2. Mäso umyjeme, osušíme a obložíme plátkami slaniny. Na horúcom oleji pražíme približne 8 minút.
3. Zvyšné maslo, polovicu nastrúhaného syra, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie vmiešame do rizota.
4. Mäso nakrájame na plátky, posypeme syrom a podávame na rizote.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 28 minút

Zdroj: archív

Králik na rizote

Štvrtok: Bryndzové halušky s tofu

4 porcie

● 1 kg zemiakov
● 130 g celozrnnej múky
● 200 g hladkej múky
● 1 vajce
● 150 g bryndze
● 200 g bieleho tofu
● 150 g údeného tofu
● soľ

1. Zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Vo veľkej mise zmiešame zemiaky s oboma druhmi múky a pridáme vajce. Vypracujeme hladké cesto.
2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, do ktorej nahádžeme halušky z cesta. Varíme, kým nevyplávajú na hladinu. Povyberáme dierkovanou naberačkou a ihneď premyjeme studenou vodou. Necháme odkvapkať a preložíme do misy.
3. Biele tofu rozdrobíme vidličkou a zmiešame s bryndzou a jogurtom. Podľa chuti osolíme. Zmes premiešame s haluškami. Údené tofu nakrájame na drobné kocky a krátko opečieme na malom množstve oleja ako škvarky.
4. Halušky naložíme na taniere a pred servírovaním posypeme opečeným tofu.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút

Zdroj: archív

Bryndzové halušky s tofu

Piatok: Fazuľkový paprikáš

6 porcií

● 1,5 kg strukovej zelenej fazuľky
● 2 paradajky
● 2 zelené papriky
● 1 cibuľa
● 250 ml smotany na šľahanie
● 2 ČL mletej červenej papriky
● soľ
● majorán
● rasca
● olej

1. Fazuľku pokrájame na kúsky. Paradajky narežeme do kríža, prelejeme horúcou vodou, ošúpeme a pokrájame na tenké mesiačiky.
2. V tlakovom hrnci na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme fazuľku, papriku nakrájanú nadrobno, paradajky a všetko spolu orestujeme.
3. Potom prilejeme pol litra vody, dochutíme mletou paprikou, majoránom, soľou a premiešame. Hrniec uzatvoríme a 15 minút dusíme.
4. Nakoniec primiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podávame s varenými zemiakmi alebo knedľou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Bleskový tip
Do paprikáša pridajte aj nakrájané zemiaky a spolu uvarte. Pekne ho zahustia.

Zdroj: archív

Fazuľkový paprikáš

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.