Milujete cesnak? Pozor, ak ho aj vy pred varením čistíte TAKTO, môžete si jedlo totálne pokaziť
26. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:00)

Zdroj: shutterstock
Opäť máme pre vás najlepšie rady do domácnosti.

Nadýchaná piškóta
Pri príprave klasického piškótového cesta je veľmi dôležité vyšľahaný sneh z bielkov zašľahať do žĺtkovej zmesi veľmi opatrne a zľahka, ale len krátko. Inak nadýchaný sneh zľahne a piškóta nebude krásne vzdušná, ako by sme chceli.
Zdroj: shutterstock
Nadýchaná piškóta
Vedeli ste, že…
… cibuľu treba nasekať alebo nakrájať až tesne pred použitím? Inak by mohla chutiť horkasto. Rovnaký problém môže nastať, keď cibuľu pražíte pri vysokej teplote. Radšej ju smažte na strednej teplote.
Zdroj: shutterstock
Vedeli ste, že...
Pozor na cesnak
Isto s nami budete súhlasiť, že cesnak dodá jedlu úžasnú chuť aj arómu. Preto je v slovenskej kuchyni taký obľúbený. Vedeli ste však, že keď ho namiesto lisovania cez lis sekáte nožom, je dôležité odstrániť všetky šupy a rovnako aj stredný zelený klíček? Tie by mohli spôsobiť horkastú chuť pripravovaného pokrmu. Ľahšie vám to pôjde, keď cesnak najprv jemne stlačíte dlaňou.
Zdroj: shutterstock
Pozor cesnak
SOS z kuchyne
Ako docieliť, aby strúhaná kôra z citrusov nezostávala prilepená na strúhadle?
Majka z Hlohovca
Radí redaktorka Petra Mitringová
Máme pre vás praktický trik. Jednoducho z vnútornej hladkej strany strúhadla priložte kúsok papiera na pečenie. Nastrúhaná kôra bude pekne padať do misky a strúhadlo zostane čistejšie.
Zdroj: shutterstock
SOS z kuchyne
Slovník modernej gazdinky
Ceviche (seviše)
V modernom gurmánskom svete sa môžete stretnúť aj s týmto pojmom. Pochádza z peruánskej kuchyne a ide o spracovanie surovej bielej ryby, ktorá sa „varí“ vplyvom kyslého účinku limetovej alebo citrónovej šťavy. Podáva sa zväčša ako predjedlo a nielen na internete nájdete množstvo variácií s koreninami, bylinkami a so štipľavými papričkami. Dobrota na pohľadanie.
Zdroj: shutterstock
Ceviche
Padlo nám do oka
Veľkonočná misa
Sviatky jari si rovnako ako Vianoce zaslúžia osobitné jedálenské vybavenie. Verte nám, že pastelové farby, zajačiky a kvetinky vám vyčarujú na tvári úsmev, kedykoľvek na ne pozriete. A to je presne to, čo po dlhej a náročnej zime všetci potrebujeme. Misy si zaslúžia svoje vlastné miesto, keďže v nich ukryjete vajíčka pre šibačov, sladkosti i zdravé vitamíny.
Zdroj: archív firmy
So zajačikom, priemer 16 cm, potten & pannen Staněk, 21,40 €
Zdroj: archív firmy
Moderná, priemer 20 cm, 52,99 €
Zdroj: archív firmy
Nerozbitná, priemer 11 cm, Bellarose, 9,57 €
Pre knihomoľky
Anna Kopáčová: Zabudnuté bylinky
Aj vy ste vždy obdivovali múdrosť svojej starej mamy, ktorá poznala bylinku na každý neduh? Známa bylinkárka z Vrbového sa týmto zázračným rastlinkám venuje už štyri desaťročia a svoje vedomosti a skúsenosti zúročila práve v tejto čarovnej knihe. Nájdete v nej nielen vysvetlenie ich účinkov, ale aj recepty a návody, ako ich konkrétne využiť.
Fortuna libri, 18,90 €
Zdroj: archív firmy
Anna Kopáčová: Zabudnuté bylinky