Milujete chutné japonské maki tak ako my? Prezradíme vám ako si ho LACNO pripraviť aj doma!
19. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková
Ázijskú kuchyňu máme veľmi radi. A najmä ich svetoznáme ryžové rolky maki zabalené v zelenej riase. V reštaurácií však bývajú dosť drahé.
Maki so zeleninou a s lososom
4 porcie
400 g ryže na suši (alebo guľatozrnnej) ● 700 ml vody ● 4 PL ryžového alebo liehového octu ● 2 PL cukru ● 1 ČL soli ● 1 PL octu ● 100 ml vody ● 4 kusy riasy nori na suši
NA NAPLNENIE: 100 až 150 g údeného lososa ● zelenina nakrájaná na tenké pásiky (uhorka, avokádo, mrkva, biela reďkovka)
AKO PRÍLOHA: sójová omáčka ● pasta wasabi ● nakladaný mladý zázvor
Ryžu uvaríme v 700 ml vody. Necháme ju mierne vychladnúť a pokropíme ju prevarenou zmesou octu, cukru a soli. Ryžu lyžicou jemne prekladáme, kým nebude vlažná. Potom ju necháme úplne vychladnúť. V miske premiešame lyžicu octu so 100 ml vody. Táto zmes sa používa na namáčanie prstov, aby sa na ne nelepila ryža. Riasy nori položíme na bambusovú podložku dlhšou stranou k sebe a hladkou stranou nadol. Štvrtinu uvarenej ryže rovnomerne rozložíme na riasy, vrchné 3 cm rias necháme prázdne. Do spodnej časti (asi 3 až 5 cm od spodného okraja) uložíme tenký pás plnky od jedného boku rias k druhému. Pomocou bambusovej podložky začneme riasy rolovať odspodu nahor, pravidelne ich zaťahujeme tak, aby bol valček pevný. Vrchnú, ryžou nepokrytú časť rias môžeme teraz pokropiť octovou vodou a valček tak zlepiť a upevniť. Takto pripravíme všetky valčeky. Každý nakrájame navlhčeným nožom na 6 až 8 dielov. Maki podávame so sójovou omáčkou, s wasabi a nakladaným mladým zázvorom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Rolky maki
Vyskúšajte aj tento recept:
