Reklama

Milujete chutné japonské maki tak ako my? Prezradíme vám ako si ho LACNO pripraviť aj doma!

SUŠI MAKI SO ZELENINOU A S ÚDENÝM LOSOSOM

Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ázijskú kuchyňu máme veľmi radi. A najmä ich svetoznáme ryžové rolky maki zabalené v zelenej riase. V reštaurácií však bývajú dosť drahé.

Maki so zeleninou a s lososom

4 porcie

400 g ryže na suši (alebo guľatozrnnej) ● 700 ml vody ● 4 PL ryžového alebo liehového octu ● 2 PL cukru ● 1 ČL soli ● 1 PL octu ● 100 ml vody ● 4 kusy riasy nori na suši

NA NAPLNENIE: 100 až 150 g údeného lososa ● zelenina nakrájaná na tenké pásiky (uhorka, avokádo, mrkva, biela reďkovka)

AKO PRÍLOHA: sójová omáčka ● pasta wasabi ● nakladaný mladý zázvor

 

Ryžu uvaríme v 700 ml vody. Necháme ju mierne vychladnúť a pokropíme ju prevarenou zmesou octu, cukru a soli. Ryžu lyžicou jemne prekladáme, kým nebude vlažná. Potom ju necháme úplne vychladnúť. V miske premiešame lyžicu octu so 100 ml vody. Táto zmes sa používa na namáčanie prstov, aby sa na ne nelepila ryža. Riasy nori položíme na bambusovú podložku dlhšou stranou k sebe a hladkou stranou nadol. Štvrtinu uvarenej ryže rovnomerne rozložíme na riasy, vrchné 3 cm rias necháme prázdne. Do spodnej časti (asi 3 až 5 cm od spodného okraja) uložíme tenký pás plnky od jedného boku rias k druhému. Pomocou bambusovej podložky začneme riasy rolovať odspodu nahor, pravidelne ich zaťahujeme tak, aby bol valček pevný. Vrchnú, ryžou nepokrytú časť rias môžeme teraz pokropiť octovou vodou a valček tak zlepiť a upevniť. Takto pripravíme všetky valčeky. Každý nakrájame navlhčeným nožom na 6 až 8 dielov. Maki podávame so sójovou omáčkou, s wasabi a nakladaným mladým zázvorom.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 20 minút

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé rolky: Urobte si vegetariánske sushi u vás doma!

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.