Milujete kávovú zmrzlinu? Tak to budete tento ľahký zmrzlinový parfait priam ZBOŽŇOVAŤ!
17. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Káva a zmrzlina - isto nám dáte za pravdu, že je to úžasná kombinácia. A čo takto tieto dve dobroty spojiť a pripraviť si doma takýto delikátny zákusok.
ZMRZLINOVÝ PARFAIT
8 až 10 porcií
NA KÁVOVÝ ZÁKLAD: 4 žĺtky ● 50 g krupicového cukru ● 60 ml kávového likéru ● 150 ml smotany na šľahanie ● 75 ml silnej kávy
NA OZDOBENIE: 150 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40 %) ● 30 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kakao na posypanie
V kovovej miske šľaháme asi minútu žĺtky, cukor a likér. Potom šľaháme 7 až 8 minút nad parou. Zmes by mala mať nadýchanú hustú konzistenciu podobnú svetlej majonéze. Za stáleho miešania misku zoberieme z vodného kúpeľa a šľaháme, kým pena nevychladne. Môžeme ju položiť na ľad. K žĺtkovej pene primiešame smotanu a kávu. Formu na zmrzlinu vystelieme potravinárskou fóliou, vlejeme do nej zmes a dáme cez noc mraziť. Druhý deň vyšľaháme smotanu s cukrom a extraktom dotuha. Parfait preložíme z formy na podnos a ozdobíme šľahačkou. Vidličkou na ňom môžeme vytvoriť ozdobné ryhy. Dezert dáme ešte na 15 minút do mrazničky, aby vrchná vrstva jemne stuhla. Pred podávaním zľahka poprášime kakaom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 8 hodín
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kávový parfait
Vyskúšajte aj tento recept:
